Kemi

Springes bindingerne i Saltsyre i en vandig opløsning ikke altid?

23. august 2010 af T-buch (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg gør lige opmærksom på at jeg er ny udi at begå mig med at udregne tilvækster i Gibbs energi

JEg har kastet mig over hydrogenchlorid i vand

Ved ca. 25 grader som det ses af vedhæftede får jeg en lille molar tilvækst i Gibbs energi på 0,4 kJ/mol

Som jeg har forstået det så vil  reaktionen  ikke forløbe spontant, hvis den foregår ret meget UNDER de 25 grader

Det skriver jeg da jeg ved at at T og entropi er indholdt i beregningen for Gibbs

Erfaringsmæssigt mener jeg selvfølgelig at ovenståene ikke passer at hydrogenchlorids bindinger også opløses for temperaturer under 298 K

Så der er et eller andet i min logik - udregning (se vedhæftede) som ikke passer??

Vedhæftet fil: Snap174.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2010 af gigas (Slettet)

Altså HCl i en vandig opløsning vil være fuldstændigt (eller omtrentlig fuldstændig) ioniseret, hvorfor:

HCl (aq) = H+ (aq) + Cl- (aq). Derfor er det ikke overraskende, at din entalpiudregning giver 0, og din tilvækst i gibbs energi er så lille.

En anden pointe er, at reaktionen faktisk vil forløbe (endnu mere) spontant ved en lavere temperatur, hvis man kan tillade sig at tale om det netop i dette tilfælde, når HCl altid vil være næsten fuldkommen dissocieret i en vandig opløsning. Eftersom tilvæksten i entropi for dissocieringen af HCl er positiv (uordenen stiger), da vil reaktionen mod højre være favoriseret af lavere temperaturer - jf. ligningen: ΔGº = ΔHº - T * ΔSº

Håber det kan bidrage til en forklaring.


Svar #2
23. august 2010 af T-buch (Slettet)

Det er jo netop ligningen: ΔGº = ΔHº - T * ΔSº jeg tænkte på

Som du er inde på vil entropien jo altid være positiv når bindinger brydes

Standard-gibbs-energi-værdierne står jo noteret i Databogen til at gælde ved ca. 25 grader.  Hvis vi så har en negativ temperatur og ΔHº = 0 - har vi så ikke ΔGº = ΔHº (0) - T(<0) * ΔSº(>0) = en positiv værdi

Og hedder det sig så ikke, at hvis Gibbs energitilvæksten > 0 så kan reaktionen ikke forløbe spontant??


Svar #3
23. august 2010 af T-buch (Slettet)

i #2 skrev jeg

Som du er inde på vil entropien jo altid være positiv når bindinger brydes

Det var du vist ikke inde på og det er jeg så heller ikke helt sikker på


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. august 2010 af gigas (Slettet)

Husk at temperaturen er i kelvin - dvs. den aldrig vil optræde som værende negativ.


Svar #5
23. august 2010 af T-buch (Slettet)

nååååååååååååååååååå

(troede ellers lige jeg var skarp ;-)


Skriv et svar til: Springes bindingerne i Saltsyre i en vandig opløsning ikke altid?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.