Kemi

Isomeres reaktioner med vand??

24. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Hej allesammen!

Jeg har et lille spørgsmål!

Et carbonhydrid har molekylformlen C4H8.
Der findes fire isomere alkener med denne molekylformel.
a) Angiv strukturformel og systematisk navn for de fire isomerer. - denne har jeg lavet, går ud fra mine tegninger er rigtige.

De fire isomerer kan aIle reagere med vand.

b) Hvilken stofklasse tilh0rer de dannede produkter. - Alkener? Er lidt usikker?

Tre af de fire isomerer giver hovedsageligt det samme produkt ved den ovennæevnte reaktion med vand.

c) Hvilket stof dannes? - Jamen det må vel være alkoholer?

d)Hvilket stof dannes ved den sidste isomers reaktion med vand? - Her melder jeg pas. :-(


Der findes ogsa mættede carbonhydrider med molekylformlen C4H8.


e)Angiv strukturformel og navn for to mæettede carbonhydrider med molekyl­formlen C4H8. Lidt blank igen.

f)Findes der kemiske tests, def kan afgøre, om et carbonhydrid med molekyl­formlen C4H8 er mættet eller umættet? Begrund dit svar. Ved at lave en addition?

Jeg håber nogle kan hjælpe. Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2010 af gigas (Slettet)

b) Når dine alkener adderer vand, vil H2O blive adderet til C=C bindingen på følgende vis:
-C=C- + HO-H ---> CH-C(OH)-
Det vil sige du får en -OH gruppe på. Altså vil produkterne være alkoholer.

c) Butan-2-ol (tjek dine forslag til del a)

d) 2-methylpropen + H2O ---> 2-methylpropan-2-ol + 2-methylpropan-1-ol.
I praksis vil der kun blive dannet det første produkt: 2-methylpropan-2-ol i følge Markovnikovs regel.

e) Cyclobutan og methylcyclopropan

f) Du kan benytte en opløsning af bromvand (Br2 i vand), der har en rødbrunlig farve. Hvis carbonhydridet er umættet vil Br2 blive adderet til dobbeltbindingen, hvormed opløsningen bliver mere klar. Hvis carbonhydridet er mættet sker der ingen reaktion. For det umættede carbonhydrid vil additionsreaktionen i princippet se således ud:

-C=C- + Br2 ---> -CBr-CBr-

Håber det kan hjælpe!
 


Svar #2
24. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Jeg tror jeg er med nu :-)

Tusind tak for hjælpen!


Svar #3
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Forstår ikke c og d????


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2010 af gigas (Slettet)

#3
Reagér dine 4 isomerer fra a) med H2O og se hvad du får. Tre ud af fire isomerer vil danne den samme alkohol. Den sidste isomer vil danne en ny alkohol, som du ikke vil kunne få ved addition af vand til de forrige.


Svar #5
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Altså jeg fjerne dobbeltbindingen ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2010 af gigas (Slettet)

#5

Jo, se evt. b) til svar #1 :)


Svar #7
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Jeps, men jeg tænker på, hvordan kan man fremvise sådan en reaktion? Hvordan tegnes den?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. august 2010 af gigas (Slettet)

Hej jeg har lavet et lille dokument til c) og d), som du kan se :)

Vedhæftet fil:Isomerer_rosekide.doc

Svar #9
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Tegner du dem inde på google? Jeg kan ikke?


Svar #10
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Mener word :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. august 2010 af gigas (Slettet)

De er tegnet i programmet ChemSketch og overført til word


Svar #12
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Nååår man kan ikke i word så. Det er var ærgeligt. Jeg tænkte på om du kan slette det med reglen, da vi ikke har lært om det.

Og hvordan kan jeg få det samme program?


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. august 2010 af gigas (Slettet)

Du kan hente en freeware udgave af ChemSketch på følgende link, hvis det skulle have interesse :)

ACD/ChemSketch Freeware 11.01 build 22419:
http://download.cnet.com/ACD-ChemSketch-Freeware/3000-2054_4-10591465.html


Svar #14
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Tak, jeg forsøger! :-)

Det ser ud til at være et godt program til kemi, jeg kan simpelthen ikke tegne molekylerne o word.


Svar #15
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Programmet virker ikke.

Kan man slet ikke tegne i word, skal nemlig have tegnet dem i e?


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. august 2010 af gigas (Slettet)

Hej,

Hvorfor siger du, at det ikke virker?
Nej man kan desværre ikke lave sådanne tegninger i word


Svar #17
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Det ved jeg ikke.

Jeg gemmer den, men kan ikke finde den derefrter?


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. august 2010 af gigas (Slettet)

Lyder noget underligt. Men kan du ikke kopiere dine ChemSketch tegninger over i word?


Svar #19
27. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Ja, det kan jeg godt. Har gjort det med dine og forklaret nedenunder. :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. august 2010 af gigas (Slettet)

Hej igen,

De mættede carbonhydrider til e) finder du i filen her.

#### Glemte at vedhæfte, se næste :) ####


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.