Fysik

Forklaring på enheden ohm (dansk vs. matematik)

24. august 2010 af T-buch (Slettet) - Niveau: C-niveau

Som jeg har forstået det er det god forumetik ikke at stille et nyt spørgsmål med en anderledes vinkel end det egentlige spørgsmål

Men følgende er afstedkommet fra et tidl. spørgsmål hvor det blev defineret at enheden Ohm er det samme som J · s/ C2

Sidder nu og spekulere på at hvis man nu skulle udtrykke sig i ord i stedet for matematisk  - analogt til at km/S kan udtrykkes som "kilometer pr. sekund"  eller "kilometer i sekundet"

Et krav til en bil kan være at den skal kunne bremse med 6 m ·  s-2 - det kan vi udtrykke som at skal kunne bremse jævnt med 5 meter i sekundet pr sekund eller at man med en fart på 6 m i sekundet skal kunne bremse på et sekund

Hvordan ville vi så udtrykke

??? J · s / C2

Hvad hvis vi har en modstand på 10 ohm altså  10 J · s / C2 ??

Det første spæde forsøg kunne være:

Så har vi en modstand hvis energiomsætning måles til at være 10 J på et sekund pr ladning pr ladning

Især det sidset "pr. ladning pr ladning" lyder jo ikke specielt godt - kan det udtrykkes bedre (pr. eksponentiel voksende ladningstyrke .... hmmmm nej???)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2010 af mathon

...det kan du ikke umiddelbart "sætte en historie på"...

sammenhængen er
 

       Ω = V/A = J / (A2s) = Js / (As)2 = Js/C2

       i øvrigt udledt
       i
       www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx


Svar #2
24. august 2010 af T-buch (Slettet)

#  1 - selvfølgelig bør det vel kunne sættes ord på, men ikke sådan "umiddelbart" - det vil jeg så bestemt give dig ret i

Men det er da et forsøg værd, synes jeg

Alt det matematisk er jeg med på (men synes i øvrigt at man for tit lader sig spise af med at få nogle formler smidt i hovedet)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg kan godt forstå, at du synes, det er svært. De forskellige enheder er oftest opkaldt efter den, der har fundet den pågældende lov. 1 Joulesekund er det samme som 1 Newton*1 meter* 1 sekund, og i MKS-enheder (læs herom i din bog) er det (kg*m/s2)*m*s (forkort selv). Og det skal vi så dele med Amp*s. 1 Ampere er den strømstyrke, der går i to uendeligt lange og parallelle ledninger, hvis indbyrdes afstand er 1,00 meter, når kraften mellem de to er 2*10-7 Newton. Så alene det, at udtrykke Ampere i ord er indviklet og langtrukkent og ikke mindst svært at forestille sig.

Så du kan se, at enhedsberegninger kan være ganske indviklede, og jeg tror, at man kun får en fornemmelse af det, når man arbejder i praksis med stoffet.

Hvis du skal lære det til bunds, så må du læse de historier, der knytter sig til de forskellige enheder.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2010 af klingest (Slettet)

En Ampere kan nu godt udtrykkes mere simpelt....  A =  C / s dvs. at der løber én ampere når der løber én Coulomb mængde af elektroner forbi et bestemt sted i ledningen hvert sekundt ...   Det er da til at forstå... !!


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. august 2010 af Vesteur (Slettet)

Mathons ligning giver svaret.

Ω=V/A

En Ohm er den energi per ladning (målt i Joule per Coulomb = Volt) der kræves for at skubbe en Coulomb igennem ledningen per sekund (1 Ampère).

/Christian


Svar #6
25. august 2010 af T-buch (Slettet)

#5

En Ohm er den energi per ladning (målt i Joule per Coulomb = Volt) der kræves for at skubbe en Coulomb igennem ledningen per sekund (1 Ampère).

/Christian

Ja det er faktisk ret godt og mindes også at jeg har hørt det før

Med andre ord hvis vi har en modstand på 1 Ohm, så kræves det en spænding på 1 V for at få en strøm til at løbe med 1 C pr. sekund

(håber jeg...)


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. august 2010 af Vesteur (Slettet)

Jeps!

/Christian


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. august 2010 af mathon

             modstanden mellem to punkter A og B på en leder
             er

             når strømstyrken i lederen er 1 A og spændingsforskellen UAB er 1 V.
1 Ω
            er modstanden i en konstantantråd, der er 10 cm lang og (1/4) mm tyk


Skriv et svar til: Forklaring på enheden ohm (dansk vs. matematik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.