Matematik

funktioner

26. august 2010 af malenerindom (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa,

Jeg sidder og bøvler med en aflevering..

"Lad funktionen g(x) = 23 ⋅ 1,05 være givet. Bestem den tilvækst, man skal give x for at
tredoble funktionsværdien."

og

"En funktion er givet ved h(x) = b ⋅ a^x . Bestem tallene a og b, når det oplyses at h(1) = 12 ,
og at h(x) falder med 7 %, når x vokser med 4 %."


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2010 af peter lind

Den første funktion må være forkert skrevet. Der er jo ikke noget x. Ellers skal du løse ligningen 3*g(x) = g(x+h) hvor h er tilvæksten i x

Løs ligningerne h(1) = 12,   0,93*h(x) = h(x*1,04)


Svar #2
26. august 2010 af malenerindom (Slettet)

sorry, 

g(x)=23⋅ 1,05^x


Svar #3
26. august 2010 af malenerindom (Slettet)

altså jeg forstår ikke helt nr 2, jeg skal jo finde a og b - hvordan gør jeg det ud fra det du har skrevet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2010 af peter lind

For at tage den første af ligningerne h(1) = 12 <=> b*a1 = b*a. Sæt tilsvarende ind i den anden. De bemærkes at du kan forkorte med ax.  Af den første ligning kan du isolere b og sætte resultatet ind i den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2010 af Krabasken (Slettet)

Vi har en formel: a = (x2-x1)'ende roden af y2/y1
Nu ved vi, at x=1 giver y=12
Hvis x stiger med 4% har vi x2-x1 = 1,04 -1,00 = 0,04
Så skal y falde med 7%, altså y1=12 og y2=0,93*12
Indsæt i formlen:
a = 0,04-roden af 0,93*12/12 eller a = 0,04-roden af 0,93
Det giver a = 0,16295726
Stadig ved vi at y = b*a^x eller 12 = b*a^1 eller b = 12/a
b = 12 / 0,16295726 = 73,63894066
Altså:

h(x) = b * a^x

h(x) = 73,639 * 0,163^x


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2010 af mathon

opgave 1:

skrevet kort:
                      y2/y1 = aΔx

                      ln(y2/y1) = Δx·ln(a)

                      Δx = ln(y2/y1) / ln(a)
specifikt:
                      Δx = ln(3) / ln(1,05) ≈ 22,52
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. august 2010 af mathon

opgave 2:

                          y2 = aΔx·y1

                          0,93·y1 = a0,04·y1                                   divideres med y1

                          0,93 = a0,04

                          a = 0,931/0,04 = 0,162957

                          h(1) = b⋅0,1629571 = 12

                          b = 12 / 0,162957 = 73,6389

hvorfor
                          h(x) = 73,6389⋅0,162957x


Svar #8
28. august 2010 af malenerindom (Slettet)

tusind tak for alle jeres svar! jeg er med igen :) :)


Skriv et svar til: funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.