Kemi

afkalkning af kaffemaskine med eddikesyre, problem med reaktionsskema og beregninger

28. august 2010 af frkhlarsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder og laver en kemiaflevering og er gået helt i stå i den sidste opgave, så håber virkelig på at nogen kan hjælpe.

Opgaven går ud på at en kaffemaskine skal afkalkes med en eddikesyreblanding i følge dette raktionsskema 2 H3O+ (aq) + CaCO3(s) -> CO2(g) + Ca2+(aq) + 3 H2O(l) (er afstemt). Eddikesyreblandingen består af 150 mL 2,0 M CH3COOH (eddikesyre) og 1200 mL H2O.

Først skal man beregne pH for eddikesyreblandingen, og det har jeg gjort på følgende måde

n(CH3COOH) = V(CH3COOH) * c(CH3COOH) = 0,150 L * 2,0 M = 0,30 mol

[H3O+] = n(H3O+) / V(H3O+ + H2O) = 0,30 mol / 1,350 L = 0,0022 M

pH = -log[H3O+] = -log(0,0022) = 2,6

Den var der sådan set ikke problemer med, det store dilemma kommer i den næste opgave som lyder sådan her:

Under afkalkningen fjernes de 5,0 g CaCO3 i følge reaktionsskemaet (det er den jeg har skrevet ovenover). beregn pH-ændringe for syreblandingen ved afklakningen:

Her er jeg lost :s

Når al CaCO3 er opløst reagerer eddikesyren så med H2O? hvis den gør, hvordan vil dette reaktionsskema så se ud? og skal jeg have fat i en pufferligning her? håber virkelig nogen kan hjælpe. På forhånd tak

Mvh Henriette


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2010 af gigas (Slettet)

Hej,

Denne opgave blev også posted i forgårs. Måske kan du bruge nogle af besvarelserne derinde fra :)
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=879306


Svar #2
28. august 2010 af frkhlarsen (Slettet)

Mange tak :) syntes ellers jeg have tjekket om der var forumindlæg om det emne.

Det var rigtig brugbart, allertiders


Skriv et svar til: afkalkning af kaffemaskine med eddikesyre, problem med reaktionsskema og beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.