Matematik

Funktioner

06. september 2010 af mary94 (Slettet)

Hej, nogen der kan hjælpe med den her opgave:

En rektangulær hundegård bygges op ad en husmur. Der er ti meter hegn til rådighed, og siden parallel med muren skal være 5,5 m.

a) Udregn hundegårdens areal.
vælger man sidelængden større, får hundegården et andet areal. Vi lader sidelængden være en variabel og kalder den x.

b) opstil en formel for hundegårdens areal i afhængighed af x.

c) bestem den værdi af x, der giver det størst mulige areal.

d). Hvor stort er dette areal ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2010 af mette48 (Slettet)

Brug søgemuligheden øverst på siden til at finde opgaven, den er blevet behandlet flere gange her på studieportalen.


Svar #2
06. september 2010 af mary94 (Slettet)

Har prøvet, men kunne ikke finde den.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Husmuren udgør den ene side i rektanglet. Kaldes siden parallel med denne for x, er der nu 10m-x tilbage til de to andre sider, der skal være lige store for at danne et rektangel. Den resterende sidelængde bliver da (10m-x)/2 .

Arealet af hundegården er så

A(x) = x·(10m - x)/2 = x·5m - x2/2 .

Find maksimum og maksimumspunkt for funktionen A(x) .


Svar #4
07. september 2010 af mary94 (Slettet)

Altså i a) er jeg kommet frem til den manglende side og den er på 2,5 m. Og for at finde arealet af en rektangel bruger man formelen længde · bredde dvs : 5,5 m · 2,5 m = 13,75 m. ( Arealet af hundegården ) .

i B) kommer jeg frem til det du har skrevet, nemlig: 
A(x) = x·(10m - x)/2 = x·5m - x2/2

Men i c) er jeg i tvivl. Skal jeg bare indsætte et vilkårligt tal på x' plads, også skal det give et større areal end 13,75 m ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

c) Du skal finde maksimum for funktionen A(x) = x·5m - x2/2 . Hertil skal man først løse ligningen

A'(x) = 0. Differentier funktionen A(x) og løs så A'(x) = 0.


Svar #6
07. september 2010 af mary94 (Slettet)

#5

Jeg løser ligningen på denne her måde:

x·5m - x2 / 2  = x · 5m · x2 / x                           
" x'erne går ud med hinanden" så har vi   5m - x2   ... Jeg pluser så x2 . Så ser det sådan her ud:
5m - x2 + x2   de går så ud med hinanden så ender vi med 5m / 2 = 2,5 .

A(x) = 2,5 .

? er det rigtigt eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 -- Jeg kan ikke gennemskue din talmagi her. Hvor fik du din ligning fra? Men det ser ikke rigtigt ud. Jeg har givet dig en fremgangsmåde i #5. Prøv at følge den.


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.