Matematik
HM? det giver ikke mening
hej
an ikke få dette til at give mening
jeg har en integral der ser sådan ud
0-2 (x3 + 4x)dx
det skal gerne give areal af en punktmængde - men det giver jo -12.
hvad gør jeg forkert?
Svar #1
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
Fejlen ligger måske i din fortolkning af integralet. Integralet (og det hedder et integral) kan kun fortolkes som et areal, hvis f(x) ≥ 0 over det interval, som integralet beregnes over. Hvis funktionen f(x) < 0, er det integralet
a∫b (0 - f(x)) dx = -a∫b f(x) dx , der kan fortolkes som et areal.
Svar #2
08. september 2010 af mathon
-2∫0(x3 + 4x)dx = [(1/4)x4 + 2x2]-20 = (1/4)·(-2)4 + 2·(-2)2 - ((1/4)·04 + 2·02) = (1/4)·16 + 2·4 = 4+8 = 12
Svar #3
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#2 --- men men men, 0 er den øvre grænse og -2 den nedre grænse, så opgavestilleren har ret i, at integralet som beskrevet her beregnes til -12.
Svar #4
08. september 2010 af hjæææælp (Slettet)
jeg uploader lige min opgave - så se på om det er rigtigt.
Svar #5
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#4
Nu har du lavet funktionen om til f(x) = x3 -4x . Denne funktion har de nulpunkter, du angiver. Funktionen er > 0 i intervallet ]-2;0[ og den er < 0 i intervallet ]0;2[ . Punktmængdens areal er derfor, ved benyttelse af funktionens antisymmetriske egenskab,
A = -2∫0 f(x) dx - 0∫2 f(x) dx = 2·[(1/4)x4 -2x2]0-2 = 2(2·(-2)2 -(1/4)(-2)4) = 2(8 - 4) = 2·4 = 8
Nå, mens jeg skrev dette, forsvandt forklaringen i #4.
Svar #8
08. september 2010 af hjæææælp (Slettet)
kan nogen hjælpe? det irriterende at det ikke går op!
Svar #9
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#6 - #7
Bemærk, at opgaven har funktionen defineret som jeg skrev i #5, mens du i din kontrolregning bruger funktionen som defineret indirekte i #0 . Der er et fortegn til forskel.
#8 -- se nu forklaringerne ovenfor.
Svar #10
08. september 2010 af hjæææælp (Slettet)
Andersen
jeg kan se at du tager hele regnstykket i et hug - jeg er ikke på det niveau.
jeg er vant til at gøre det i to trin. kan ikke helt se det endnu...
Svar #11
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#10
Du kan stadig gøre det i bidder. Du opdager så, at du sidder og laver det samme to gange. Man kan med fordel benytte, at f(-x) = -f(x) .
Svar #13
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#12
A = -2∫0 f(x) dx - 0∫2 f(x) dx
= -2∫0 (x3 -4x) dx - 0∫2 (x3 -4x) dx (det 2. integral har minus foran, da f(x) < 0 i intervallet ]0;2[ )
= [(1/4)x4 - 2x2]0-2 - [(1/4)x4 - 2x2]20
= 2·(-2)2 - (1/4)(-2)4 - (1/4)24 + 2·22
= 8 - 4 -4 + 8 = 8
Svar #14
08. september 2010 af hjæææælp (Slettet)
Andersen
Okay, tak for hjælpen - er med men hvorfor er det nu at
= 2·(-2)2 - (1/4)(-2)4 - (1/4)24 + 2·22
vi plusser til sidst?
altså - (1/4)24 + 2·22
Svar #15
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#14
Fordi der er et minus uden for kasse nr. 2 , og det er øvre grænse (2), der bidrager til integralet her:
-((1/4)·24 -2·22) = -(1/4)·24 + 2·22 .
Svar #16
08. september 2010 af hjæææælp (Slettet)
Andersen - det kan jeg ikke se nogen steder, det plus tegn
den oprindelige funktion hed
f(x)=x3 - 4x
Svar #17
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
Ja, og en stamfunktion er da (1/4)x4 -2x2 , som det også fremgår af udregningerne ovenfor.
Det andet integral er
- 0∫2 (x3 -4x) dx = -[(1/4)x4 -2x2]20 = - ((1/4)·24 - 2·22) = -4 + 8 = 4 ,
og så er der et lige så stort bidrag fra det første integral, fra -2 til 0 . Man hæver en minusparentes ved at ændre fortegn for hvert led inde i parentesen.
Svar #18
09. september 2010 af hjæææælp (Slettet)
NÅÅÅ...
det kunne du jo bare have sagt. jeg ved godt at man skal ændre fortegn når man hæver en minus parantes.
men der er jo slet ingen parantes i den udregning. der er derimod [ ].
der gælder vel bare samme regler som parantes hævning.
tak for hjælpen.
Svar #19
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
Ja, det virker på samme måde som en parentes. [ ] omklamrer jo alt det, der er inde i kassen. Og når man indsætter grænserne, forvandles kassen jo til en normal parentes:
[F(x)]ba = (F(b) - F(a)) . Her har jeg med vilje sat en parentes, som man normalt ser gennem fingre med, men som er vigtig, når der i forvejen står et minustegn foran kassen.
Svar #20
09. september 2010 af hjæææælp (Slettet)
Ja og hvis vi hæver parantesen her bliver det
F(b) + F(a)
