Matematik

Hvad gør jeg forkert? Ekstrema.

17. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Jeg har en funktion f(x)=2*sin(x)-x,         x tilhører [-pi;pi]

hvor jeg så skal bestemme de lokale ekstrema for f(x).
Jeg differentierer f(x) og får f´(x) = 2*cos(x)-1

Men når jeg så løser ligningen f`(x)=0

2*cos(x)-1=0 solve, x --> (pi/3) og ((5pi)/3).

Men der står i min facitliste, at de lokale ekstremaer er -0.685 og 0.685.  Så hvad gør jeg forkert? Der er jo to ting. 1. at jeg kun får positive resultater. 2. at de resultater jeg får er forkerte.

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. september 2010 af mathon

    2·cos(x) -1 = 0

    2·cos(x) = 1

    cos(x) = (1/2)  og  x ∈ [-π ; π]

    x = -(π/3)    og   x = (π/3)

lokale ekstrema er y-værdier

   y = f(-π/3) = (π/3) - √(3) ≈ -0,684853

   y = f(π/3) = √(3) - (π/3) ≈ 0,684853


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 -- Af dine to løsninger, er det kun π/3 , der er i intervallet [-π;π]. Da cos(-x) = cos(x), er også -π/3 en løsning, og -π/3 er i intervallet [-π;π] . Vi har nu findet ekstremumspunkterne -π/3 og π/3.

Ekstremerne er funktionsværdierne i ekstremumspunkterne. Disse er

f(-π/3) = 2·sin(-π/3) - (-π/3) = -0,68485 og

f(π/3) = 2·sin(π/3) - (π/3) = 0,68485


Svar #3
17. september 2010 af JimmyChoo (Slettet)

Tak for de brugbare svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Det er y-værdierne, der er hhv.-0,685 og 0,685. De tilsvarende x-værdier er -π/3 og π/3.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 -- Ja, det blev der jo også gjort tydeligt opmærksom på i #1 og #2.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Jeg er ked af, hvis jeg har gået nogen i bedene. Fejlen skyldes, at siden har ligget i min computer hele aftenen og ikke er blevet opdateret efter at der begyndte at indløbe svar på den.

Jeg skulle selvfølgelig have opdateret den, da jeg endelig fik tid til at svare, og det vil jeg da huske fremefter.

Korrekser du alle, der svarer på noget, der er besvaret tidligere - ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det var ikke ment som en korrektion eller reprimande, blot en konstatering af et vist overlap mellem indlæggene. Jeg beklager, hvis det lød sådan.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Godt ord igen ;-D


Skriv et svar til: Hvad gør jeg forkert? Ekstrema.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.