Matematik

Potens- og eksponentiel funktioner

19. september 2010 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle!

Er der nogen der kan beskrive de væsentligste forskelle mellem potens og eksponentiel funktioner?

F.eks. hvis man har en graf, hvordan ved man så om den er en graf for den ene eller den anden funktion?

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af mathon

meget kort:

eksponentiel funktion y = b·ax

                                           er en ret linje på enkeltlogaritmisk papir

                                           y2/y1 = aΔx

potensfunktion y = b·ax
                                           er en ret linje på dobbeltlogaritmisk papir

                                           y2/y1 = (x2/x1)a


 


Svar #2
19. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Ok, tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2013 af TineS94 (Slettet)

#1


 

potensfunktion y = b·xa
                                           

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2013 af mathon

rettelse af tastfejl i #1


meget kort:

eksponentiel funktion y = b·ax

                                           er en ret linje på enkeltlogaritmisk papir

                                           y2/y1 = aΔx

potensfunktion y = b·xa
                                           er en ret linje på dobbeltlogaritmisk papir

                                           y2/y1 = (x2/x1)a


 


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. juni 2014 af 123434 (Slettet)

Eksponentiel funktion

En eksponentielt voksende funktion beskriver en situation, hvor funktionsværdien vokser med en fast faktor (procentmæssig værdi) hver gang x vokser med 1. Et eksempel kunne være en bankkonto: Beløbet på kontoen vokser hvert år med rentens størrelse. Har man f.eks. 100 kroner på en konto og får 10% i rente, vil man efter 1 år have 110 kr. og efter 2 år have 121 kr. Med andre ord vokser indestående med 10% hvert år.

f(x)=b*ax

f(x)=100*1,1x

En stigning på 10% pr. år

Potensfunktion

y=b*ax

Dykning 
Den tid, som en dykker højst må være under vand, afhænger af vand-dybden. 
Man kan bruge denne funktion til at beregne tiden: 
y = 23.000⋅x-2,12
x er vand-dybden i meter, 
og y er tiden i minutter. 

a: I hvor lang tid må en dykker opholde sig 
i en vanddybde på 15 m? 

y=23.000*15-2,12=74 minutter

X varierer

http://fc.vucnordjylland.dk/Flexundervisning/FOV1-000D35E9/FOV1-0009C079/FOV1-0009C07C/potensfunktioner.pdf


Skriv et svar til: Potens- og eksponentiel funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.