Matematik

Ekspontielle funktioner ???

20. september 2010 af ludvig111 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

Kan nogen please hjælpe mig med nogle af disse opgaver som er til i morgen hvor jeg skal fremlægge.

År:                                                  1948             1973                  1983               1993

Antal personer, der
har fået konstateret hudkræft :   823               2012                   3614               5707

Tallene i tabellen kan tilnærmelsesvis regnes for at være en ekspontiel udvikling med forskriften:

f(x) = b * a^x

Hvor f(x) er antal personer der har fået konstateret hudkræft og x er antal år regnet fra 1948.

a) Bestem konstanterne a og b i forskriften

b) Bestem fordoblingskonstanten

Mvh

Ludvig


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2010 af mette48 (Slettet)

Brug regression


Svar #2
20. september 2010 af ludvig111 (Slettet)

Det fik jeg også vide af min lærer men jeg er stadig ikke helt sikker på hvordan man gør :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2010 af PeterValberg

Opret to lister i dit CAS-værktøj (nedenstående tager udgangspunkt i TI-nspire)

første liste er antal år efter 1948:

{0,25,35,45} → aar (listen gemmes under et eller andet navn)

anden liste er antal personer, der får konstateret huskræft:

{823,2012,3614,5707} → antal (gemmes også under et eller andet navn)

Kommandoen til regressionen hedder:

ExpReg aar,antal  (TI-nspire kvitterer med "udført")

kommandoen Stat.results kalder" resultatet af regressionen frem

Det bliver til et funktionsudtryk i retningen af:     f(x) = 781,3 · 1,044x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
20. september 2010 af ludvig111 (Slettet)

Er den den eneste metode jeg kan beregne opgave a :(

Synes ikke jeg er helt med ...


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Det er den eneste måde, du kan løse en sådan opgave på.
Det er vigtigt - når du løser denne slags opgaver - at skrive, hvad det er, du gør.

Hvis du ikke føler, at du forstår det, så burde du nok spørge din lærer, om vedkommende ikke vil gennemgå den en gang til.


Svar #6
20. september 2010 af ludvig111 (Slettet)

Men problemet er mere at jeg ikke helt ved hvordan jeg skal taste det ind på lommeregneren osv.

jeg har en TI-84 plus :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Hvis du ikke ved, hvordan du skal taste det ind på lommeregneren, så ved du det reelt heller ikke. ;-)
Men spørg din lærer - jeg er kun kyndig i brugen af TI-89.


Svar #8
20. september 2010 af ludvig111 (Slettet)

Kan du godt forklare hvordan man gør, lommeregneren er nemlig bygget op på samme måde .


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Du definerer først, hvad der er dine x- og y-værdier.
År                                                 (x):   1948  1973    1983   1993

Antal personer, der
har fået konstateret hudkræft (y) :   823   2012    3614    5707
 

Dem indtaster du i statlisterne - efterfølgende beder du lommeregneren foretage en "ExpReg".

Dernæst forekommer funktionsudtrykket: 

f(x) = 781,3 · 1,044x


Svar #10
20. september 2010 af ludvig111 (Slettet)

Det er svar til a ik ???

Men hvordan skal jeg så lave b)


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Prøv dig frem først og så skal jeg - eller andre - nok hjælpe dig.
 


Svar #12
20. september 2010 af ludvig111 (Slettet)

Jeg har virkelig prøvet mig frem med alt, men jeg har virkelig svært ved det :(


Svar #13
20. september 2010 af ludvig111 (Slettet)

Jeg har fundet ud af hvordan man laver opgave a) takker alle sammen.'

Men jeg er i tvivl med opgave b) :(


Skriv et svar til: Ekspontielle funktioner ???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.