Fysik

rigtigt?

21. september 2010 af Mahal-pigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

En flagermus forsøger at fange insekter. Den udsender et ultralydssignal med frekvensen 22113 Hz.

Flagermusen bevæger sig med hastigheden 5 m/s og lydbølgerne reflekteres fra et insekt, der bevæger sig væk fra flagermusen med hastigheden 2 m/s.

Antag, at lydens fart er 343 m/s

Hvilken frekvens hører insektet?

Jeg har sagt: f = 343 m/s / 343m/s + 2 m/s  =  2198,8 Hz

er dette rigtigt gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2010 af mindleaving (Slettet)

nej, du mangler flagermusens hastighed.

Resultatet ville være rigtigt, hvis flagermusen er i hvile.


Svar #2
21. september 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

Hmm Ville den så være rigtig sådan: f = 343 m/s * 22113 Hz / 343m/s + 2 m/s + 5m/s =  21670,7

Det ser helt forkert ud i mine øjne.

Hvad gør jeg forkert???


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2010 af mindleaving (Slettet)

Hvilken formel bruger du?


Svar #4
21. september 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

f1 = Vlyd / Vlyd - u * f


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2010 af mindleaving (Slettet)

Ok, så er det formlen der ikke er helt korrekt.

Du skal bruge

f_modtager = ( (v_lyd - v_modtager) / (v_lyd - v_kilde) ) * f_kilde

hvor v_modtager og v_kilde er relativt til mediet.

Flagermusen flyver med en hastighed v_kilde = 5 m/s og insektets hastighed er 2 m/s større, altså 7 m/s.

Din formel ville medføre, at modtageren ikke ville kunne opdage Doppler-effekten hvis kilden stod stille og modtageren bevægede sig hen mod kilden.


Svar #6
21. september 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

Vil den så hedde: (343 m/s - 2 m/s) / (343m/s - 7 m/s) * 22113 hz ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. september 2010 af mindleaving (Slettet)

næsten.

f_insekt =  ( (343 - 7 m/s) / (343 - 5 m/s) ) * 22113 Hz

Insektet er jo modtageren og flyver med en hastighed på 7 m/s og flagermusen, som er kilden, flyver med 5 m/s.


Skriv et svar til: rigtigt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.