Biologi

At lave et stamtræ for en autosomal recissiv sygdom

01. oktober 2010 af Andenger (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle!

Jeg er virkelig på bar bund her:(  Jeg kan slet ikke forstå hvordan det her med nedarvning fungerer, jeg har endnu ikke set lyset... Klassen er blevet givet et par opgave, som hjemmearbejde for at forstå det bedre, men det vil bare ikke synke ind:(

Håber i vil give mig et praj om hvordan jeg gør?

Opgaven lyder: Lav et stamtræ samt beregninger for sandsynligheden for at Johanne og Peter får et barn med cystisk fibrose:

Johanne vil gerne have børn med Peter. Hun er dog bekymret for sandsynligheden for at deres barn får cystisk fibrose.

Hendes yngste bror har cystisk fibrose (Autosomal recissiv). Hendes midterste bror er ikke afficeret, heller ikke hende selv. Hendes far har en ældre søster men ingen af dem eller deres forældre er afficerede.

Hendes mand Peter er den ældste af fire. (To piger og to drenge). Ingen i hans familie har haft cystisk fibrose.

Frekvensen for sygdommen er 1/2500 = q^2.

Hvad to do:(, på forhånd MANGE TAK


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2010 af EBBefar (Slettet)

Start med stamtræet. Du har vel en nogenlunde ide om hvordan struktureres ikke? Notationen i stamtræer er som regel noget i stil med (Jeg forkorter her allelerne for cystisk fibrose 'C' og 'c'): Dominant allel: C. Recessiv allel: c. Heraf følger de mulige genotyper: Homozygoterne CC og cc, samt den heterozygote genotype: Cc. Du har fået af vide i opgaven at sygdommen er recessiv, så du ved at alle der har sygdomen (Johanne's bror) har genotypen cc. De raske kan enten have Cc eller CC. Hvis du ikke ved med sikkerhed hvilken, skrives de som C- normalt.

Nu til sandsynligheden for at deres barn vil have sygdommen. Vi ved at begge Johanne's forældre er bærere af genet (de har altså genotypen Cc), dvs at der er 2/3 for at Johanne også er bærer. Dette kan du illustrere ved at tegne et krydsningsskema (en såkaldt Punnet square). For at finde ud af hvad sandsynligheden for at Peter er bærer, skal vi have fat i Hardy-Weinberg.

Vi har at q^2 = 1/2500 ⇔ √(q^2) = √(1/2500) ⇔ q = 0,02.

Vi ved at p+q = 1, så p = 1-0,02 ⇔ p = 0,98.

Vi ved også at 2*p*q = sandsynligheden for at man er Cc (som Peter jo skal være).

Dvs at sandsynligheden for at Peter er bærer er: 0,98*0,02*2 = 0,0392.

Den samlede sandsynlighed for at de får et barn med cystisk fibrose er så: (0,0392*(2/3))*100 = 2,61%.

Jeg vil lige afslutte med at sige at det er stykke siden jeg har regnet denne type opgave, så det kan godt være der har sneget sig en fejl ind.


Svar #2
02. oktober 2010 af Andenger (Slettet)

TUSIND tak, nu forstår jeg det meget meget bedre!:):)


Skriv et svar til: At lave et stamtræ for en autosomal recissiv sygdom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.