Matematik

monotoniforhold med trigonomiske funktioner

02. oktober 2010 af diamante (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg sidder med lidt problemer med et par opgaver. Egentlig er selve problemet ikke at løse opgaverne, men at forstå dem.

opgave 1)

Der er givet en funktion f(x)=x+2*cos(x), x ∈]0;2pii[

Undersøg monotoniforholdene for f. Bestem det lokale maksimum og minimum. tegn grafen.

Her ville jeg først differentiere funktionen og f ' =0 for at finde maksimum og minimum, men dette kan jeg jo ikke gøre når der er uendelig mange løsninger... hvis jeg her forstået x ∈]0;2pii[  rigtigt, er x element i intervallet ]0;360[, så kan jeg jo ikke få en løsning !!!!!!!???????????
HJÆLP

Opgave 2)

En funktion er givet ved f(x) = (1/cos(x)), x∈ ]-(pi/2) ; (pi/2)[

Beregn runfanget af det omdrejningslegeme der fremkommer når punktmængden M={(x,y)|f(x)≤ y≤2} drejes 360 om x-aksen.

Hvad gør jeg her, hvad er afgrænsningerne for omdrejningslegemet? og hvad betyder M={(x,y)|f(x)≤ y≤2} helt konkret?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2010 af Duffy

opgave 1)

Der er givet en funktion f(x)=x+2*cos(x), x ∈]0;2pi[

Undersøg monotoniforholdene for f. Bestem det lokale maksimum og minimum. tegn grafen.

Her ville jeg først differentiere funktionen og f ' =0 for at finde maksimum og minimum, men dette kan jeg jo ikke gøre når der er uendelig mange løsninger... hvis jeg her forstået x ∈]0;2pii[ rigtigt, er x element i intervallet ]0;360[, så kan jeg jo ikke få en løsning !!!!!!!???????????

Tegn grafen for funktionen, så får du et overblik over funktionen. Så er det nemt at se hvor når den vokser hhv aftager.

Hvad får du f'(x) til?

Der er IKKE uendelig mange løsninger i xε]0;2pi[ ! ! !

Hvor langt er du nået med opg 2?


Svar #2
02. oktober 2010 af diamante (Slettet)

jeg får f ' (X) = 1-2*Sin(X)

Men hvorfor er der ikke uendeligt mange løsninger, der er jo ikke et afgrænset interval

Jeg kan slet ikke finde ud af opgave 2, når jeg heller ikke kender afgrænsningerne her. :(

Forstår vidst ikke helt de der matematiske standardsymboler.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2010 af Mimical (Slettet)

Jeg har ikke tid til at kigge på det nu, da jeg skal på arbejde, men har følgende kommentarer:

I opgave 2) er punktmængden M={(x,y)|f(x)≤ y≤2}, men f(x) er jo det samme som y, så står der jo reelt punktmængden M={(x,y)|y≤ y≤2} og det kan jo ikke være rigtigt vel?

Jeg vedhæfter en plot i 2D af funktionen og har umiddelbart lidt svært ved at se hvordan denne funktion skal roteres om x-aksen.

Vedhæftet fil:CosPlot2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2010 af Duffy

#2: din f ' er forkert.

Husk der er et afgrænset interval.

Tegn funktionen. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2010 af Duffy

#3:  Din graf er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2010 af Mimical (Slettet)

#5
 

#3:  Din graf er forkert.

Nuvel det kan være, jeg har som sagt ikke fået kigget på det, men jeg er da ikke vandt til at Maple plotter forkert. Jeg vil se på det i løbet af søndag aften, når det ikke før desværre.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2010 af Duffy


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2010 af Mimical (Slettet)

#7
 

#6: Brug Graph 4.3

http://www.padowan.dk/graph/DownloadGraph.php

Kan ikke instaleres på Windows 7 Ulltimate platformen og Maple er også bedre! Kom da med din version! 


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. oktober 2010 af Duffy

#8: Javel. Her er grafen der skal roteres om x-aksen:

Vedhæftet fil:Graf.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2010 af Mimical (Slettet)

Den ser jo unægteligt noget anderledes ud, jeg kigger på det i aften. Skal på arbejdet igen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. oktober 2010 af Duffy

Sorry. Her er "grafen" der skal roteres.

Det drejer sig altså om at fratrække volumenet af omdrejningslegemet der fremkommer ved udregningen af f i det rigtige interval, fra cylinderen med radius 2 og højden ca. 2,09.

Vedhæftet fil:RETTET_Graf.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. oktober 2010 af Duffy

Ad 2)

grænserne fås ved at løse ligningen

1/cos(x) = 2

i det relevante interval.

Det søgte volumen findes således let vha udregningen:

π·∫(2^2, x, - π/3, π/3) - π·∫(1/COS(x)^2, x, - π/3, π/3)

= 8·π^2/3 - 2·√3·π = 15,43614888


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. oktober 2010 af Duffy

f ' (x) = 1 - 2*sin(x)

(Pas på med brugen af STORE BOGSTAVER, -  det betyder noget andet) . . .


Skriv et svar til: monotoniforhold med trigonomiske funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.