Matematik

skærring mellem kugle og linie

04. oktober 2010 af Kllinky (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opgave??

En kugleformet gasbeholder har diameteren D = 36 m. kuglens centrum har koordinaterne C = (9,9,9)Centerlinien for et gasrør går gennem punkterne : P = (5,5,2) og Q = (2,7,1)

a)beregn centerliniens skærringspunkter med kuglen

på forhånd tusind tak !!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2010 af mathon

                                   find kuglens ligning

                                   find en parameterfremstilling for gasrørslinjen

                                   indsæt i kugleligningen og isoler parameteren


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opstil en parameterfremstilling for linien gennem punkterne P og Q, hvor der bruges en retningsvektor r med længden 1, f. eks. kan vektoren PQ/|PQ| bruges som retningsvektor. Bestem nu parameterværdien tC for kuglens centrum C. Liniens skæringspunkter med kuglen har da parameterværdierne tC-18 og tC+18 .


Svar #3
04. oktober 2010 af Kllinky (Slettet)

jeg har problemer med at se hvad kuglens ligning er ?   altså (x-x0)2 + (y-y0)2  + (z-z0)2 , men skal jeg bare sætte centrums koordinater ind?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Denne metode antog (fejlagtigt), at linien også går gennem kuglens centrum. Det var en fejllæsning af ordet "centerlinien".

#3

Kuglens ligning er (x-x0)2 + (y-y0)2 + (z-z0)2 = r2 , og her kendes kuglens centrum C og dens radius r er det halve af diameteren.


Svar #5
04. oktober 2010 af Kllinky (Slettet)

ja det ved jeg godt, men skal jeg v´bare opskrive den således: (x-9)2 + (y-9)2  + (z-9)2 = 182   ???


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er kuglens ligning. Opstil nu en parameterfremstilling for gasrørslinien.


Svar #7
04. oktober 2010 af Kllinky (Slettet)

er gjort ;)   tusind tak for hjælpen !!


Skriv et svar til: skærring mellem kugle og linie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.