Fysik

Svær opgave i Tryk

08. oktober 2010 af Janjun (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har en opgave, som jeg synes er ualmindelig svær!

Kan nogen eventuelt hjælpe mig? (:

Opgaven er vedhæftet som jpeg-fil

Vedhæftet fil: Tryk.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Røret er åbent i begge ender, så der er en søjle kviksølv med højden (h2-h1) der balancerer i ligevægt med en søjle af den ukendte væske med højden (h3-h1) .

Altså gælder der

(h2-h1Hg = (h3-h1væske ,

hvor ρHg er massefylden af kviksølv, og ρvæske er massefylden af den ukendte væske. Heraf kan væskens massefylde findes, hvis man kender massefylden af kviksølv.


Svar #2
08. oktober 2010 af Janjun (Slettet)

Mange tak for svaret, men jeg har ikke helt forstået det endnu.

Vil det sige at skal trække h1 fra h2 og gange med massefylden af kviksølv og derefter trække h1 fra h3 og så finde massefylden af denne ved at isolere p.væske?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, man finder jo

ρvæske = ρHg·(h2-h1)/(h3-h1)

og man kender h1, h2, h3 og massefylden for kviksølv kan slås op til ρHg = 13,54g/cm3


Svar #4
08. oktober 2010 af Janjun (Slettet)

Okay mange tak!

Det er bare fordi billedet er utrolig misvisende og det ligner at p.væske har en noget større massefylde end massefylden af kviksølv, men dette er ikke tilfældet eftersom massefylden af p-væske bliver 0,77?


Svar #5
08. oktober 2010 af Janjun (Slettet)

Hvad er det egentligt h1, h2 og h3 helt præcist angiver?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. oktober 2010 af mathon

 efter opfordring:

                              ρvæske = ((h2-h1)/(h3-h1))·ρHg

                              ρvæske = ((13 mm)/(226 mm)·(13,55 kg/dm3= 0,78 kg/dm3


Svar #7
08. oktober 2010 af Janjun (Slettet)

Tak for det, det var rart at få bekræftet om man var helt galt på den!

Men hvad angiver h1, h2 og h3?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

De angiver væskernes stillinger i røret på en lineær lodret skala.


Svar #9
08. oktober 2010 af Janjun (Slettet)

Okay, er det bare mig eller burde man så ikke lægge h2 sammen med h1 og trække h1 fra h3?

Således at den er:

(h2+h1)/(h3-h1))·ρHg


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. oktober 2010 af mathon

væsken
    kunne være
                                              • Acetone
                                              • Ethanol
                                              • Methanol


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

h1 er skillelinjen mellem de to væsker.

h2 er højden på væskesøjlen med kviksølv

h3 er højden på den ukendte væske.

Hvis nu den ukendte væske var kviksølv, så ville h2=h3

Vi kan se, at den ukendte væske må have en mindre massefylde end kviksølv, fordi den står højere i røret. Massen af den ukendte væske balanceres af kviksølv i den anden side, men kun den del, som står i samme højde som den ukendte væske. Det er derfor vi kun regner med væskerne fra højden h1.

Se svar #1

(h2-h1Hg = (h3-h1væske , er masserne skrevet op, med tværsnittet af rørene forkortet væk.

Når du så har fundet densiteten kan du slå op i din databog og finde en væske med passende densitet.


Svar #12
08. oktober 2010 af Janjun (Slettet)

Mange tak for dit svar også!


Skriv et svar til: Svær opgave i Tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.