Kemi

konc. og faktor haster

18. oktober 2010 af msn88 (Slettet)

hej

har fået denne opgave, kan nogen tjekke om den er lavet rigtigt?

Stamopløsning : 25,0 g 12,0 w/w% H2SO4 fortyndet ad 500 mL med dem. vand

Ud fra stamopløsningen fremstilles 2 fortyndinger :
Opl. I : 25,00 mL stamopl. fortyndet ad 500 mL med dem. vand
Opl. II : 10,00 mL opl. I fortyndet ad 250 mL med dem. vand

a) Beregn konc. af H2SO4 i g/L i stamopløsningen

M(H2SO4) = 98,05 mol/L

n = m / M = 25,0 g / 98,05 mol/L = 0,2548 mol

c( g/L) = c(mol/L) * M -->  0,2548 mol * 98,08 mol/L = 24,10 g/L

b) Beregn fortyndingsfaktoren mellem stamopl. og opl. II (= total fort.faktor)

Stamopl.
FFA = 500 / 25 = 20

Opl.
FFB= 230 / 10 = 25

FFtotal = 20 * 25 = 500 mL


c) Beregn konc. i opl. II i mg/L

c = m * 1000 / M (g/mol) * v ? 25,0 g * 1000 / 98,08 mol/L * 250 mL = 1,0195 mol/L


( mg/L ? er det gange med 1000 ) ?


d) 20,00 mL opl. II udtages til prøve. Hvor mange mg H2SO4 indeholder den prøve ?

0,2548 mol * 0,20 L * 98,05 mol/L = 4,996 g
 

er det lavet rigtig, håber for svar


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2010 af mathon

a)
           25 g 12 masse% H2SO4 indeholder
                                                                              0,12·(25 g) = 3 g ren H2SO4
som sluttelig befinder sig i rumfanget 0,5 L

           c = (3 g) / (0,5 L) = 6 g/L
b)

           V·c = Vstam·cstam

           c = (Vstam/V)·cstam = f·cstam                                                           hvor f er fortyndingsfaktoren

           ftotal = (1/20)·(1/25) = (1/500) = (2/1000) = 0,002


Skriv et svar til: konc. og faktor haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.