Matematik

Værdimængde for funktion

20. oktober 2010 af MTP92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg ønsker hjælp til at finde værdimængden til funktionen

f(x) = ln(x) / x

Jeg ved, den går fra minus uendelig og selvfølgelig ikke er defineret i nul. Kan nogen hjælpe?

På forhånd, tusind tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Differentiér funktionen og find dens max.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. oktober 2010 af mathon

dvs
            f '(x) = (1 - ln(x)) / x2 = 0       x>0

monotoniforhold:
for 0<x<e er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for x>e er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende

f(x) har således maksimum for
 
                                  x = e ≈ 2,71828
med maksimum

                                  f(e) = ln(e) / e = 1/e = e-1≈ 0,367879

hvorfor
                                  Vm(f) = ]-∝;e-1]


Svar #3
21. oktober 2010 af MTP92 (Slettet)

Tusind tak! Det hjalp rigtig meget! Men mathon, hvordan kan du vide, at funktionen har maksimum i x = e ?

Når jeg sætter Maple til at finde løsninger for x, altså:

1-ln(x) / x2 = 0 , så kommer den med e -1/2 LambertW (-2) 

??


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. oktober 2010 af mathon

genlæs #2


Skriv et svar til: Værdimængde for funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.