Matematik

Maksimal acceleration for et tog

25. oktober 2010 af z92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa,

Jeg har fået til opgave at udregne den maksimale acceleration for et togsæt på 129 ton. Jeg har skrevet følgende i min besvarelse:

Toget holder nu vandret. Friktionskoefficienten mellem hjul og skinner er 0,45.
Den maximale acceleration for togsættet skal udregnes.
Som tidligere nævnt er Fn = Ft på et vandret plan, og derfor kan vi bruge Newtons 2. Lov:
F = m*a
Der tages hensyn til a: a = F/m
Vi finder F: 129.000*9,82 = 1266780N
Der tages højde for gnidningsmodstanden: 1266780 * 0,45 = 570051N
Da toget holder stille, gælder Fn = Ft.
Derfor kan vi indsætte dataene i den omskrevne ligning: a = 570051N/129.000 = 4,42m/s^2.
 

Jeg Googlede lidt, og fandt ud af at tog af typen IC4 (et ret hurtigt tog, skulle jeg mene) har en maks-acceleration på noget lign. 1,2 m/s^2. Mit resultat lyder derfor lidt voldsomt af et godstog at være!

Jeg har i en tidligere opgave udregnet, at togets makseffekt ligger på 6500 kW. Skal dette på én eller anden måde indregnes? Jeg går ud fra at 4,42 m/s^2 må være den maksimale TEORETISKE accelerationshastighed - altså hvis motoren var på en million hestekræfter eller lignende? Jeg kunne godt tænke mig at vide hvad den sandsynlige acceleration er, da det kunne være fedt at inddrage begge ting i opgaven.

På forhånd tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvad det er du laver.

Så vidt jeg kan se er det togets tyngde du regner ud, men toget udsættes da ikke for een lodret bevægelse, et fald.

Der må være en motorkraft, som driver toget fremad. Hvor stor er den?

Når du har kraften fremad, taækkes gnidningskraften fra denne. Nu har du den kraft, der bruges til at accelerere toget.


Svar #2
25. oktober 2010 af z92 (Slettet)

Motorkraften ligger på 6500 kW, men jeg ved dog ikke, hvordan jeg kan omregne dette til et brugbart resultat :/


Svar #3
25. oktober 2010 af z92 (Slettet)

Ups, jeg har lige opdaget at jeg har lagt spørgsmålet i Matematik. Jeg har nu oprettet et nyt i Fysik-forummet. Beklager fejlen  :-)


Skriv et svar til: Maksimal acceleration for et tog

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.