Fysik

Maksimal acceleration for et tog

25. oktober 2010 af z92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa,

Jeg har fået til opgave at udregne den maksimale acceleration for et togsæt på 129 ton. Jeg har skrevet følgende i min besvarelse:

---

Toget holder nu vandret. Friktionskoefficienten mellem hjul og skinner er 0,45.
Den maximale acceleration for togsættet skal udregnes.
Som tidligere nævnt er Fn = Ft på et vandret plan, og derfor kan vi bruge Newtons 2. Lov:
F = m*a
Der tages hensyn til a: a = F/m
Vi finder F: 129.000*9,82 = 1266780N
Der tages højde for gnidningsmodstanden: 1266780 * 0,45 = 570051N
Da toget holder stille, gælder Fn = Ft.
Derfor kan vi indsætte dataene i den omskrevne ligning: a = 570051N/129.000 = 4,42m/s^2.

---

Jeg Googlede lidt, og fandt ud af at tog af typen IC4 (et ret hurtigt tog, skulle jeg mene) har en maks-acceleration på noget lign. 1,2 m/s^2. Mit resultat lyder derfor lidt voldsomt af et godstog at være! Jeg har senere fundet ud af, at mine udregninger vidst nok beskriver et tog i frit fald.

Jeg har i en tidligere opgave udregnet, at togets makseffekt ligger på 6500 kW. Jeg går ud fra, at jeg skal bruge dette tal til ét eller andet, men jeg aner ikke hvordan.

På forhånd tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2010 af peter lind

Det du regner ud er gnidningskraften. Du skal også have fat i med hvor stor kraft lokomotivet trækker og det er der ikke nok oplysninger til at finde det i det du har skrevet.

Er det ikke makshastighed der spørges om? Den kan nemlig udregnes


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Du skrev i et tidligere indlæg at du havde beregnet makseffekten.

Du har åbenbart nogle oplysninger, som du ikke har med her.

Skriv hele den oprindelige opgave her, så kan det være vi kan hjælpe dig videre


Svar #3
26. oktober 2010 af z92 (Slettet)

Jeg afleverede opgaven som jeg havde løst den, da alle jeg spurgte havde gjort det samme, og jeg ikke kunne nå at prøve andre metoder. :)


Makseffekten var opgivet i en tidligere opgave, og jeg havde således ikke regnet den. Jeg føler mig overbevist om at opgaven må have været forkert formuleret, således det resultat jeg har fundet, må være det rigtige. Der er ihvertilfalde ingen måde jeg kan se, hvordan jeg kunne udregne andet ud fra de data jeg havde. Men nu får vi se når opgaven kommer retur. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Der er ikke meget andet at gøre. Hører vi lidt, når du får den retur, man er vel nysgerrig.


Svar #5
26. oktober 2010 af z92 (Slettet)

Jeps, jeg skriver lige svaret herind :) Jeg har fysik i morgen, så jeg håber lidt på at få svar der.


Skriv et svar til: Maksimal acceleration for et tog

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.