Kemi

Syre-base reaktion

28. oktober 2010 af applemac (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en 0.0500 M vandig oplsning af methansyre (myresyre) mles pH til 2.54.

a) Beregn hydronolysegraden, for methansyre i oplsningen.

b) Beregn ud fra mlingen styrkekonstanten, for methansyre.

c) Beregn pH for den nye oplsning
Til 1 L af oplsningen sttes 3.78 g natriumethanoat. Antag, at oplsningens volumen ikke ndres ved tilstningen. C

d) Hvad bliver pH for oplsningen nu?
Der tilsttes 40 mL 1 M saltsyre.


Svar #1
28. oktober 2010 af applemac (Slettet)

A)

Er protolyse graden det samme som hydrolyse graden?

Hvis ja, så har jeg gjort følgende til delspørgsmål a):

Reaktionen:

HCOOH + H2O <-> HCOO-   +  H3O+

Jeg vil først bestemme koncentrationen af H3O+ ud fra pH-værdien:

pH=-log(H3O+)       ->         [H3O+] = 10^-2.54= 0.002884 M

Formel for protolysegrad:

alfa (S) = [base] / c(S)  = [B] / [H3O+]

Men hvordan finder jeg koncentrationen af [B] altså [HCOO-]?


Svar #2
28. oktober 2010 af applemac (Slettet)

Kan alfa være:

alfa = [H3O+]/c(S) = 0.002884 M/0.05 M = 0.05768 %.

Hydrolysegraden/protolysegraden bliver 0.05768 % ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2010 af mathon

 a)

         α = [H3O+] /cs = (0.002884 M) / (0.05 M) = 0.05768 = 5,768%

 b)
         (α2·cs)/(1-α) = Ks

          Ks = (0.057682·0,05)/(1-0.05768) = 1,76·10-4

og
          pKs = -log(Ks) = -log(1,76·10-4) = 3,75


Svar #4
28. oktober 2010 af applemac (Slettet)

da [H3O+] er ækvivalent med HCOO-?

Den næste opgave får jeg til :

b)

Ostwalds lov:

ks= (cs*alfa^2)/(1-alfa)

hvor alfa her er 0.05768

Ks= 0.000177 M


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2010 af mathon

               3,78 g natriumethanoat = (3,78 g) / (68,01 g/mol) = 0,05558 mol


Svar #6
28. oktober 2010 af applemac (Slettet)

jeps den har jeg, stofmængden.

Når natriumethanoat tilsættes, vil reaktionsbrøken være mindre end Ks og reaktionen vil forløbe mod højre.

Koncentrationen af [H3O+] vil stige.

Den nye lige vægt indstilles og x, som er den reagerede mængde er lig med:

Ks= ((([H3O+] + n) -x) * ([H3O+]-x) ) / ((0.05-[H3O+])+x)

x=0.002726

0.05-0.002726 = 0.04727

pH = - log(0.04727) = 1.32


Svar #7
28. oktober 2010 af applemac (Slettet)

jeg mangler den sidste..

jeg får samme pH..


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. oktober 2010 af mathon

#5 formentlig tastfejl

                                       ⇓
                3,78 g natriummethanoat = (3,78 g) / (68,01 g/mol) = 0,05558 mol


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2010 af mathon

c)

der ses i det følgende bort fra den ringe mængde HCOO-
0,057681·(0,05 mol) = 0,002884 mol

som kun udgør

             0,002884/0,05558 = 0,052 = 5,2% af den tilsatte mængde HCOO-

efter tilsætningen af HCOONa haves 1 L pufferopløsning

                     pH = pKs + log(nb/ns)

                     pH = 3,75 + log(0,05558/0,05) = 3,80

      


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. oktober 2010 af mathon

d)
           pH = 3,75 + log((0,05558-0,04)/(0,05+0,04)) = 2,99

..............

n(HCl)tilsat = (0,040 L)·(1 mol/L) = 0,04 mol


Skriv et svar til: Syre-base reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.