Kemi

tegn isomere til C3H9N

31. oktober 2010 af keg (Slettet) - Niveau: A-niveau

og hvilken type isomer er der tale om?

 har fundet frem til 1-aminopropan (er det kæde-isomer eller hvad?)

og 2-aminpropan (hvilken type isomer er der tale om?)

jeg er bekendt med, at propan, C3H8 er et kædemolekyle, men det kan vel ikke være tilfældet for et C3H8N molekyle?

teach me please!, er ikke så skrap udi det kemiske


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2010 af NejTilSvampe

 er der ikke noget der hedder stillingsisomeri? For så tror jeg det er det =)


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

Det er ikke altid lige let at definere hvilken form for isomeri, der er tale om. Den bedste måde jeg kender til at lære den slags er at forsøge at tegne en masse forskellige måder, atomerne kan hænge sammen på. Jeg kan for eksempel godt afsløre, at der godt kan sidde tre methylgrupper (-CH3) på ét nitrogen-atom, og vupti så har du en helt tredje isomér; trimethylamin :)

- - -

De to du har nævnt er bedre kendt som propylamin og isopropylamin, men hvis du har tegnet dem rigtigt, er du godt på vej.

Der findes en sidste mulighed: ethylmethylamin. Formlen for denne er

H3C - N - CH2 - CH3
          |
         H


Svar #3
31. oktober 2010 af keg (Slettet)

#2 ja, som kaldes trimethylamin,

 Jo, den kender jeg, men tak for dit svar


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

Som en lille bonus oveni:

Når man arbejder med et molekyle af formen CcHhXxNn , hvor X typisk er oxygen, men kan også være halider, så kan du opskrive

I = c - h/2 - x/2 + n/2 + 1

læg mærke til at det er de små bogstaver, jeg skriver op (antallet af de forskellige atomer). Denne udregning giver dig antallet af "ekstra" bindinger, der kan være i dit molekyle. Hvis I = 1 vil dit molekyle have enten én dobbeltbinding eller være på form som en ring. Hvis I = 2 vil molekylet have enten to dobbeltbindinger, en trippelbinding, to ringe eller en dobbeltbinding og en ring.

For dit molekyle er

I = 3 - 9/2 + 1/2 + 1 = 0, så der er intet at komme efter, men da jeg kan se, at du har lagt problemet op som A-niveau, kan du godt komme ud for situationer, hvor det kan være nyttigt.


Skriv et svar til: tegn isomere til C3H9N

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.