Matematik

Rumintegralet af en sfærisk funktion

01. november 2010 af nnexpert (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har dette spørgsmål:

Udtryk mængden:

R = {(x, y, z) | 0 ≤ y, x^2 + y^2 + z^2 ≤ 1}


med sfæriske koordinater,

og udregn derefter rumintegralet af funktionen f (x, y, z) = y over R.

Jeg finder derfor mængden med sfæriske koordinater:

x = rho cos(theta) sin(phi)

y = rho sin(theta) sin(phi)

z = rho cos(phi)


R={(x,y,z)|0≤rho*sin(theta)*sin(phi),(rho*cos(theta)*sin(phi))^(2)+(rho*sin(theta)*sin(phi))^(2)+(rho*cos(phi))^(2)≤1}

Dette forkortes til:

R={(x,y,z)|0≤rho*sin(theta)*sin(phi),rho^(2)≤1}

Så kommer jeg til at skulle finde rumintegralet, men jeg kan ikke få noget til at passe. Nogen der kan fortælle mig hvordan jeg bør gøre, eller blot give et lille skub.

På forhånd tak
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2010 af peter lind

Det er meget simplere x2+y2+z2=r2


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Mængden R er halvkuglen med radius 1 , hvor y ≥ 0 . Du skal udtrykke R i (ρ,θ,φ) , hvor i almindelighed 0 ≤ θ ≤ 2π og 0 ≤ φ ≤ π . Halvkuglen R er da valgt ud ved at begrænse θ til [0;π], dvs

R = {(ρ,θ,φ) | 0 ≤ ρ ≤ 1 ∧ 0 ≤ θ ≤ π Λ 0 ≤ φ ≤ π }

Det er nu klar, hvorledes integralet skal sættes op

J = ∫∫∫R ρ·sin(θ)·sin(φ) dρ dθ dφ

   = 01 0π 0π ρ·sin(θ)·sin(φ) dφ dθ dρ


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2010 af Lulluu23 (Slettet)

 er resultatet så 2 ? er det bare det ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jeg fik vist ikke volumenelementet dxdydz helt korrekt i sfæriske koordinater, da vi har

dxdydz = ρ2sin2(θ)dρdθdφ , så det korrekte integral bliver

J = 01 0π 0π ρ3·sin3(θ)·sin(φ) dφ dθ dρ
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2010 af peter lind

. Der er en fejl i #2. Det skal være

J = ∫∫∫ Φ · ρ2·|sin(θ)|dρ dθ dφ = ∫010π0π Φ·ρ2·|sin(θ)| dφ dθ dρ hvor Φ er funktionen, du får ved at erstatte variablene i f med de transformerede variable.

Det er iøvrigt nemt at kontrollere. Hvis f(x,y,z) = 1 skal det blive rumfanget af en halvkugle.

Du har ikke angivet hvad f(x,y,z) er så jeg kan ikke svare på om dit resultat er rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Takker for korrektionen. Funktionen f(x,y,z) var givet i #0 : f(x,y,z) = y = ρ·sin(θ)·sin(φ)


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2010 af Lulluu23 (Slettet)

så integralet vil se således ud eller hvad?

 ∫01 ∫0π ∫0π ρ·sin(θ)·sin(φ)·ρ2·|sin(θ)| dφ dθ dρ = ρ3·sin2(θ)·sin(φ) dφdθdρ ?

 

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. november 2010 af peter lind

ja


Svar #9
02. november 2010 af nnexpert (Slettet)

 Jeg har bare at sige mange tak for hjælpen. Jeg har fået mere end rigeligt at vide :)

Hav en god aften ;)


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. november 2017 af LandyA (Slettet)

Det er en gammel tråd, men håber at i kan svare mig på hvorfor p^2*sin(theta) skal indgå? Hvorfor er det ikke  bare integralet af y?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. november 2017 af peter lind

Der gælder at dV =  dxdydz = ρ2|sin(θ|dφdθdρ  Det kræver en lang matematisk forklaring så jeg kan kun sige det på den måde at V har dimensionen af længde3 og det skaæ det på højre side også have


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. november 2017 af swpply (Slettet)

Når du transformere dit integral fra de kartesiske koordinater (x,y,z) til de polar-sfæriske koordinater (ρ,θ,φ), så får du en Jacobian som faktor i interanten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jacobian_matrix_and_determinant

Jacobian for ovenstående tranformation er som bekendt ρ2 sin(θ)

NB. Jeg kan se at notationen i denne tråd ikke er den konventionelle notation, hvor θ er polar-vinklen og φ er azimuthal-vinklen. Denne er denne knvention jeg bruger i ovenstående, hvor imod den resterende tråd bruger den omvendte/modsatte konvention (altså at φ er polar-vinklen og θ er azimuthal-vinklen)


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. november 2017 af LandyA (Slettet)

Jeg sidder og kigger i min bog;

Skal jeg forstå det som at når jeg formulerer mig så skriver jeg 

dV =  dxdydz = ρ2|sin(θ|dφdθdρ

som medfører at 

∫F(R) y dV =  ∫01 ∫0π ∫0π ρ·sin(θ)·sin(φ)·ρ2·|sin(θ)| dφ dθ dρ = ρ3·sin2(θ)·sin(φ) dφdθdρ


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. november 2017 af swpply (Slettet)

\begin{align*} \int_{-1}^1\int_0^1\int_{-1}^1y\,dxdydz &= \int_0^\pi\int_0^\pi\int_0^1\underbrace{\rho\sin(\theta)\sin(\phi)}_\text{y}\underbrace{\rho^2\sin(\theta)}_\text{Jacobian}d\rho d\theta d\phi \\ &= \int_0^\pi\int_0^\pi\int_0^1\rho^3\big(\sin(\theta)\big)^2\sin(\phi)d\rho d\theta d\phi \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #15
07. november 2017 af swpply (Slettet)

IGEN: Jeg kan se at notationen i denne tråd ikke er den konventionelle notation, hvor θ er polar-vinklen og φ er azimuthal-vinklen. Dette er den knvention jeg bruger i ovenstående, hvorimod den resterende tråd bruger den omvendte/modsatte konvention (altså at φ er polar-vinklen og θ er azimuthal-vinklen)


Skriv et svar til: Rumintegralet af en sfærisk funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.