Matematik

To ligningers sammenstød?

01. november 2010 af pebbles (Slettet)

Hej alle!

Håber i kan hjælpe mig med dette. Jeg er igang med en opgave, hvor jeg skal finde ud af, hvor to lignigner støder på hinanden på en graf. Ligningerne ser således ud:
Benzinbilen: f(x) = 180.000 kr.+x/15*7.8 kr.
Dieselbilen: f(x) = 220.000 kr.+x/20*6.5 kr.

Hvordan laver jeg en udregning, så jeg kan se/finde ud af, hvor de støder sammen?

Håber i kan hjælpe, hvis i har brug for mere information om opgaven, skriver i bare! HASTER!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 du sætter de to ligninger lig med hinanden. 

180.000 +x/15*7.8 = 220.000 +x/20*6.5 

Isoler nu x

Derefter sætter du x-værdien ind i y = 180.000 +x/15*7.8

på denne måde finder du punktet (x,y) som er skæringspunktet for de to ligninger


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Vær i øvrigt opmærksom på, at hvis der er brøkstreger i denne opgaver, så er det vigtigt, at du skriver en parentes rundt om henholdsvis tæller (oven over brøkstregen) og nævner (nedenunder brøkstregen).

Sådan som du har skrevet opgaven bliver jeg i tvivl om, dels tallet 7,8 og 6,5. Skal disse tal stå under brøkstregen eller over brøkstregen?

Jeg vil ikke begive mig ud i at udregne opgaven, når jeg ikke kan gennemskue, hvordan opgaven er skrevet. Mit gæt er dog at der bør stå:

Benzinbilen: f(x) = 180.000 kr.+(x/15)*7.8 kr.
Dieselbilen: f(x) = 220.000 kr.+(x/20)*6.5 kr.
 

Er det mon rigtigt???


Svar #3
01. november 2010 af pebbles (Slettet)

Det er ikke et brøk tegn, det er et divider tegn.

Ved godt det måske lyder dumt, men hvordan isolerer jeg x? Hvorefter jeg sætter den ind i y?
Kan du evt. komme med et eksempel, så ville det være til stor hjælp!
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

Du bliver nødt til at skrive hele opgaven ind. Jeg kan ikke ud fra det, du skriver, gennemskue opgaven. Beklager. Jeg er i tvivl om hvad x er for en størrelse? Er det km? eller er det liter? 

180.000 +x/15*7.8 = 220.000 +x/20*6.5

⇓ (Træk de rene tal over på den ene side af lighedstegnet og x-værdierne over på den anden)

(x/15*7.8) - (x/20*6.5) = 220.000 - 180.000

Prøv nu, om du kan fortsætte selv - du skulle nu være i stand til at beregne x.

Jeg kan ikke, når jeg ikke kan se opgaven i sin fuldstændige form :-(
 


 


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Muligvis ser resten således ud: 

0,52x - 0,325x = 40.000

0,195x = 40.000

x = 205.128,205

Dermed bliver y: 

180.000 +  205.128,205/15*7,8 = 286.666,667


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. november 2010 af mathon

                         180.000  +  (x/15)·7,8    =   220.000  +  (x/20)·6,5

                         (x/15)·7,8  -  (x/20)·6,5  =  40000                                            multiplicer med 60

                         60·((x/15)·7,8 - (x/20)·6,5)  =  60·40000

                         31,2x  -  19,5x  = 2,4·106

                         11,7x  =  2,4·10

                          x  =  (2,4·106) / 11,7

                          x  ≈  205128 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2010 af mathon

   elendig overskrift:

                    grafer skæres undertiden
   men        
                    ligninger - som er matematiske abstraktioner - støder ikke sammen


Svar #8
02. november 2010 af pebbles (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen, har lavet et lille sammenmix af jer begges - da jeg så forstod det bedre, kom også frem til samme resultat.

Mathon: Jeg ved at overskriften er elendig, og at det kaldes skæringspunkt. Men i dets øjeblik, kunne jeg ikke huske hvad man kaldte det for.

Men tak for hjælpen til jer begge!


Skriv et svar til: To ligningers sammenstød?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.