Fysik

opvarmning - specifikke varmekapacitet

03. november 2010 af SAGU (Slettet) - Niveau: A-niveau

Til friturestegning af pommes frites (french fries i USA - bare til orientering), skal der opvarmes 1,0 kg olie fra 200C til 2500C. Olien har en specifik varmekapacitet på C0 = 1,8 J/g0c og den specifikke varmekapacitet for aluminium kan findes i Orbit 1.

a) Hvor meget energi kræver det at opvarme både olien og gryden til 2500C når gryden vejer 0,65 kg?

Det antages at der ikke tabes energi til omgivelserne. Kogepladens effekt er 1500 W.

b) Hvor lang til tager det at opvarme olie og gryde?

I praksis viser det sig at tage 8,3 min.

c) Hvor meget energi er gået tabt til omgivelserne?

d) Hvad er nyttevirkningen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2010 af Teazy (Slettet)

a) E = m_olie*c_olie*230oC + m_gryde*c_alu*230oC

b) brug formlen E = w*t

c) regn energien ud med t = 8,3 min og beregn forskellen i forhold til E op i a)

d) nytte = E_nytte/E_total


Svar #2
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

forstå ikke lige a + d (dine udregninger)?

Vil du lave en udregning til dem?


Svar #3
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

jeg kan da ikke brugen den formel i b), da jeg ikke ved t


Svar #4
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

2300C har du skrevet i din udregning i a), men det er 2500C jeg skal bruge. Vil du ikke nok lige lave en udregning på a)???


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2010 af Teazy (Slettet)

Det er tilladt at tænke lidt og selv og kigge på sine formler i bogen, det jeg har skrevet er bare vejledende hjælp, som er mere end rigeligt for at kunne løse opgaverne :)

hmm, nej du kender ikke t, men hvad er det lige du skal finde i opgaven??


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2010 af Teazy (Slettet)

det er forskellen i grader, altså t_start-t_slut som er lig = 230


Svar #7
04. november 2010 af SAGU (Slettet)

det har jeg fundet for længe siden. Så rolig nu!


Skriv et svar til: opvarmning - specifikke varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.