Kemi

Kaffesyre opgave

04. november 2010 af malou190 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Esteren A, C6H3(OH)2CHCHCOOR, er et derivat af kaffesyre. R er en alkylgruppe. Ved fuldstændig forbrænding af 20,90 mg af A dannes 47,21 mg CO2 og 9,66 mg H2O.

Vis, at molekylformlen for A er C10H10O4, og bestem sammensætningen af alkylgruppen R.


 Evt lidt hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2010 af 92-majse (Slettet)

 Du kan eftervise molekylformlen ved at bestemme den empiriske formel. Hvis du først beregner stofmængder for alle molekyler, kan du finde dem for det enkelte stof. 

Du kan bestemme sammensætningen af alkylgruppen R ved at ''trække de stoffer i molekyle A'' fra molekylformlen. De resterende stoffer vil da være sammensætningen af gruppen R. 


Svar #2
04. november 2010 af malou190 (Slettet)

 ej, hvor nice. det forstår jeg godt :)

kunne du evt, også hjælpe med flg:

d) Forklar, hvorfor kaffesyre kan opløses i en vandig opløsning af natriumcarbonat, hvorimod A er tungtopløseligt i denne opløsning.


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. november 2010 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2010 af mathon

alkylgruppen
                            R =      -CH3


Svar #5
07. november 2010 af malou190 (Slettet)

tak, 

men mathon: det kniber lige lidt med at forstå hvordan du er kommet frem til fx. 27,29 % C i procentfordelingen???

kunne du evt. forklare fremgangsmåden?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. november 2010 af mathon

CO2

     

                 molmasse 44,01 g/mol          kemiDATAbog:
heraf
                    carbon (12,011/44,01) = 0,2729 = 27,29%

                    oxygen = (2·15,999)/44,01 = 0,7271 = 72,71%


Svar #7
07. november 2010 af malou190 (Slettet)

 årh, tusind tusind tak ;)


Svar #8
07. november 2010 af malou190 (Slettet)

 nu spørger jeg måske dumt igen, men kan simpelthen ikke komme frem til det.

hvorfor:

oxygen i 20,90 mg A = (20,90 – 12,88 – 1,08) mg = 6,94 mg

og hvorfor:

Divideret med 0,433777
og ganget med 4
 

???


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. november 2010 af TenFour (Slettet)

 Jeg vil også gerne have svar på det #8 spøger om.


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. november 2010 af mathon

stoffet
                 C6H3(OH)2CHCHCOOR      består kun af

                 C, H og O

 når totalmassen er 20,90 mg   og massen af C og H er (12,88 + 1,08) mg
 er massen af
                             O = (20,90 - 12,88 - 1,08) mg

og det vides, at
                
                 C6H3(OH)2CHCHCOOR indeholder netop 4 oxygenatomer
så forholdstallene vides at være

                                  CxHyO4
og forholdstallet
for O skal være 4.


Svar #11
07. november 2010 af malou190 (Slettet)

 okay, så langt så godt ;)

men forstår stadig ikke hvor 0,433777 kommer fra ??

undskyld ved godt at jeg er besværlig.


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. november 2010 af mathon

oxygen:

                massen m = 6,94 mg

                n = m/M = (6,94 mg) / (15,999 mg/mmol) = 0,433777 mmol


Skriv et svar til: Kaffesyre opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.