Kemi

Sammenhæng mellem beregnet og målt pH?

07. november 2010 af Tef159 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg er klar over, at jeg har oprettet dette spørgsmål én gang, men da tiden er ved at være knap, prøver jeg igen. ;)

Ved starten af forsøget har vi en opløsning af KH2PO4 i vand. Beregn opløsningens pH(H2PO4- er en amfolyt).

Her har jeg så beregnet pH til at være 4,67.

Sammenlign den målte værdi ved starten af forsøget med den beregnede værdi. Skal vi forvente fuldstændig overensstemmelse mellem beregnet og målt pH-værdi?

Men min start pH var 5,63.

Så er mit spørgsmål: da jeg nu ikke havde overensstemmelse mellem beregnet og målt værdi, skal man (åbenbart) ikke forvente en overensstemmelse? Hvorfor ikke det?

Jeg er lidt på bar bund her, så håber der er nogen der kan hjælpe. :)

- På forhånd, tak.
 

Et andet spørgsmål er: Opløsningens indhold af H2PO4- bevirker, at vi kan få mange målinger i det pH-interval omkring 7, hvor indikatoren har sit omslagsområde. Hvorfor er netop H2PO4- velegnet, når vi skal måle i netop dette pH-interval?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2010 af mathon

...fordi
   pKs(H2PO4-) = 7,21

                                               pH = pKs + log(cb/cs)

hvoraf
                                                cb/cs = 10pH-pKs = 107-7,21 = 0,62

og

                                                et opslagsområde dækker
                                                                                                        pKs-1 ≤ pH ≤ pKs+1

                                                                                                     7,21 -1 ≤ pH ≤ 7,21+1      

                                                                                                          6,21 ≤ pH ≤ 8,21

                           dvs
                                                                                                            0,1 ≤ cb/cs ≤ 10                                                                      


Skriv et svar til: Sammenhæng mellem beregnet og målt pH?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.