Kemi

Beregning af pH.

11. november 2010 af XTHFGS (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godaften.

Beklager tidspunktet at skrive på. Jeg sidder med en lille kemiopgave som jeg løser slavisk via. min lærebog.
Men jeg har en ide om at metoden jeg bruger er forkert, da jeg ender med en negativ værdi undervejs i beregningerne, hvilket ikke må være tilstede.

Er der nogen der kan hjælpe? Opgaven er vedlagt.

Vedhæftet fil: Kemi opgave.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2010 af jabas (Slettet)

Du skal mååske bruge formlen:
pOH =14 - (1/2) • (p K b - log(C b))
Og
pH = (1/2) • (p K s - log(C s))

Men efter jeg har kigget ind til din vedlagte fil, har jeg også et eksempel fra en opgave jeg selv har lavet, så vil nok tro du kunne bruge den.

Beregn opløsningens[OH-].
Beregn opløsningens pH.

NH3 = 17,03 g/mol; kb = 1,78 *10-5 M => - log(1,78 *10-5) M: pKb = 4,75
c af NH3 => c = v/n <=>1,7 g/L / 17,03 g/mol = 0,0998 mol/L

Cb = 0,0998 mol/L

pH = (1/2)•(pKb - log(cb)) ? pH = 14 - ½ *(4,75 - log (Cb)) =>
pH = 14 - ½ *(4,75 - log (0,0998)) = 11,1
 


Svar #2
12. november 2010 af XTHFGS (Slettet)

Syrekonstanter er vi ikke begyndt på endnu. Så jeg tror at svaret må kunne findes på en nemmere måde. Det er bare irriterende at jeg har fuldt min lærebog, Isis Kemi C, som har et regneeksempel hvor en syre og base blandes og pH derefter beregnes. Jeg brugte metoden før disse to opgaver og det gav et plausibelt resultat.
Men hvorfor denne metode pludselig er ubrugelig, ved jeg ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2010 af mathon

formlen
er nu
                              pH = 14 - (1/2)·(pKb - log(cb))

     


Skriv et svar til: Beregning af pH.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.