Matematik

Stamfunktion til f

19. november 2010 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er bestemt ved

f(x)= 3x3 - 24x2 + 48x

Bestem den stamfunktion til f, hvis graf går gennem punktet P(4,60)

Så vidt jeg har lært skal jeg bruge integralregning, men udover det er jeg ret blank.

Jeg ville være glad for hjælp.

Tak på forhånd : - ) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2010 af mathon

             ...ja brug det og husk integrationskonstanten

                      F(x) = ∫ (3x3 - 24x2 + 48x)dx = (3/4)x4 +........... + k


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2010 af Hazzelnødder (Slettet)

Du kan dele den op i flere dele når d skal finde stamfunktionen.

Så lad os starte med første del:

3 • x^3

Brug formlen 1/(n+1)xn+1 for xn

Selvom den måske ser indviklet ud er den helt enkelt, du skal bare sætte 3 in på n's plads:

1/(3+1)x3+1

dvs. 1/(4)x4

0.25x4

Da der stod 3* foran skal du bare gange 0.25 med 3.

så får du: 0.75x4

Nu kan du i teorien gøre det samme for næste del, nemlig -24x2

Brug den samme formel og sæt 2 ind på n's plads istedet:

1/(2+1)x2+1

(1/3)x3

Husk minuset: -(1/3)x3

Nu har vi så: 0.75x4 - (1/3)x3

Og mangler kun den sidste del, prøv selv at lave den, den er meget let.

Når du er helt færdig skal du huske at sætte + k på.


Svar #3
19. november 2010 af came (Slettet)

Jeg forstår godt jeg skal bruge integralregning, men hvornår skal jeg bruge P(4,60) ?

Jeg er ikke sikker på, hvad næste skridt er, men tak for hjælpen indtil videre.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2010 af PeterValberg

 du skal bruge punktet til bestemmelse af integrationskonstanten k ved at indsætte punktets koordinater og løse for k

SÅ har du den stamfunktion til f(x), der går gennem det nævnte punkt

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
20. november 2010 af came (Slettet)

Er der nogle som ved, hvordan man løser den? Er det rigtigt? 

f(x)= ∫(3x2-24x2 + 48x)= 4 + 60


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2010 af PeterValberg

 se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:svar_til_came.pdf

Svar #7
20. november 2010 af came (Slettet)

Mange tak for hjælpen : - )

Ved du, hvordan man løser den med mellemregninger?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2010 af PeterValberg

 Ja, du skal "bare" bruge én enkelt regel:

det skal du gøre med hvert led i forskriften f(x) 
(det er kun nødvendigt at tilføje én integrationskonstant k til det samlede udtryk)

og husk:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
20. november 2010 af came (Slettet)

Jeg synes ikke den ser så enkel ud...

Jeg forstår ikke, hvordan jeg skal sætte stykket ind i den formel, der er så mange tal i regnestykket.


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. november 2010 af mathon

#1 fortsat

            

                      F(x) = ∫ (3x3 - 24x2 + 48x)dx = (3/4)x4 - 8x3 + 24x2 + k      gennem P(4,60)

                                                                          F(4) = (3/4)·44 - 8·43 + 24·42 + k = 60

                                                                                     3·43 - 8·43 + 6·43 + k = 60

                                                                                     (3-8+6)43 + k = 60

                                                                                     43 + k = 60

                                                                                      k = -4

                                                                         F(x) = (3/4)x4 - 8x3 + 24x2 - 4


Svar #11
21. november 2010 af came (Slettet)

Tusind tak for hjælpen : - )


Skriv et svar til: Stamfunktion til f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.