Kemi

Forhold mellem syre og korresponderende base

22. november 2010 af badooo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hey

Med håb om, at en eller anden kemikyndig kan genopfriske min hukommelse.

50mL af en 24mM NaHCO3-opløsning, som vi ækvilibrerer (bringer til ligevægt) med CO2, ved at pumpe luft indeholdende forskellige mængder CO2 ned i. Dette gør vi af flere omgange. Efter vi har ækvilibrering måler vi pH i opløsningen.

Ligevægten der indstiller sig: CO2+H20 <=> HCO3- + H+ <=> H2CO3

Nu foretager vi så samme forsøg som ovenstående, men denne gang tilsætter vi 200μg mælkesyre (ukendt koncentration). pH måles før og efter tilsætning, samt efter hver ækvilibrering.

Spørgsmålet lyder nu: Beregn forholdet mellem mælkesyre og laktat i opløsningen ved hvert CO2-tryk.

Jeg sidder med tankerne om, at mælkesyren må reagere med den svage base der eksisterer i opløsningen, dvs. bikarbonat (det er en opgave vedr. bikarbonatbufferen, så det er der vel fin mening i):

C3H6O3 + HCO3- --> C3H5O3- + H2CO3

Derudover tænker jeg, at når vi kender ændringen i pH må vi også have en idé om, hvor meget mælkesyre der er blevet omdannet idet pH = -log([H+ ]) <=> [H+] = 10-pH og dermed må vi vel kunne opstille ligevægtsbrøken:

K = [C3H5O3-]*[H2CO3] / [C3H6O3]*[HCO3-]

Mit problem er så, at min hjerne ikke lige kan overskue, at den her brøk ikke bare giver 1 hele vejen hen. Altså, ændring i koncentrationen et eller andet sted må vel medføre ændring i den ene eller anden retning jvf. ligevægtsloven.

En eller anden der kan hjælpe mig med at se lyset?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2010 af mathon

puffer:

                           pH2 = pKs + log(nb2/ns2)

                           pH1 = pKs + log(nb1/ns1)

                           ΔpH = log((nb2/nb1)/((ns1/ns2))


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2010 af mathon

rettelse:

                                   ΔpH = log((nb2/nb1)•((ns1/ns2))


Skriv et svar til: Forhold mellem syre og korresponderende base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.