Kemi

Beregn konc. af dichlor i chlorvand

05. december 2010 af ProMaster (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej alle sammen håber i kan hjælpe :)

Jeg har i lab. fremstillet chlorvand: Cl2 + H2O --> HClO + H+ + Cl-  

De 25 mL af vandet puttes i en konisk kolbe:

Hertil tilfører jeg 1 g KI og derved er KI i overskud og alt chlor reagerer derfor:

Cl2 + 2I-   -->  2Cl- + I2

Herefter titrerer jeg med Na2S2O3 0.10 M: 

I2 + S2O3- --> 2I- + S4O62- 

Jeg bruger ialt 6.4 mL Na2S2O3 0.10 M.

Nu kommer så problemet, er lidt i tvivl om nedenstående udregninger er rigtige:

Jeg starter med at beregne n(S2O3^-) = c * V = 0.10M * 0.0064 L = 0.00064 mol

Herefter beregnes c(Cl2) = n/V = 0.00064 mol / 0.025 L = 0.0256 M

Er dette resultat rigtigt eller har jeg glemt noget omkring forhold??? 


Svar #1
05. december 2010 af ProMaster (Slettet)

 Slet ingen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2010 af Ramses I (Slettet)

Du glemmer molforholdet, men det kan vi prøve at gøre noget ved. Jeg vil prøve at give dig en overskuelig fremgangsmåde.

Først en rettelse:

I2 + 2S2O32- --------> 2I- + S4O62-             (Denne er korrekt afstemt!!!)

molforhold Cl2/I2 = 1:1

molforhold I2/S2O32- = 1:2

molforhold Cl2/ S2O32- = ( 2 brøker ganget sammen) 1*1/(1*2) = 1 : 2

Så kan vi begynde at regne stykiometri;

Cl2                                    S2O3
25 ml                                6,4 ml
x mol/l                               0,1000 mol/l
molforhold 2                              1

25/1000*x*2 = 0,1 *6,4/1000 *1                  (1000 for at få liter)

X = 0,10*6,4/(25*2)            (1000 går ud på begge sider)

X = 0,0128 M Cl2


Svar #3
05. december 2010 af ProMaster (Slettet)

Ja, det ret væsentligt, at jeg lige husker at afstemme den ene reaktion. Kan se godt, at det har en afgørende rolle i resultatet :) ... 

Jeg takker og bukker mange gange


Skriv et svar til: Beregn konc. af dichlor i chlorvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.