Matematik

nulreglen, løs ligning ..

10. december 2010 af 27langkilde50 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er igang med at repeterer matematik B og er lidt forvirret over det med nulreglen .

har følgende ligning der skal løses:

(x^2 - 4x) * (x^2 + 2x - 3) = 0

Ved godt at den skal "splittes op i to så man har følgende to ligninger:

(x^2 - 4x) = 0    og     (x^2 + 2x - 3) = 0

Er det så bare ved at sætte værdier ind som x værdier man finder løsningerne eller?

Ved ikke hvordan jeg kommer videre herfra. Hvilke fremgangsmåder skal benyttes osv? Håber nogen kan give en forklaring der kan få mig til at forstå det.. Og hvad vil det sige at finde rødderne i denne forbindelse? er lidt rundt på gulvet lige nu :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2010 af peter lind

Det betyder at du har 2 ligninger, som skal løses. altså

løs ligningen x2-4x=0

løs ligningen x2+2x-3 =0


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Løsningerne i hver af de opsplittede ligninger er også løsninger i den oprindelige ligning.


Svar #3
14. december 2010 af 27langkilde50 (Slettet)

Tak for jeres svar begge to .

Så vil det altså sige at løsningerne til ligningen (x^2 - 4x) * (x^2 + 2x - 3) = 0 er:

x=4 og x=1 ?

Det stemmer i hvert fald med en rettet opgave jeg lige har læst... Men der var også fundet rødder hvilket jeg ikke giver meget mening for mig.. hvordan finder jeg rødderne?

De skulle i følge den rettede opgave være:

x = -4, x = 0,  x = 1,  x = 4

hvordan hænger det sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Vi har:

(x2 - 4x)·(x2 + 2x - 3) = 0 ⇒ 

x2 -4x = 0 ∨ x2 + 2x -3 = 0 ⇒

x(x-4) = 0 ∨ (x-1)(x+3) = 0 ⇒

x = 0 ∨ x = 4 ∨ x = 1 ∨ x = -3

x = -4 er ikke en rod i ligningen .


Svar #5
14. december 2010 af 27langkilde50 (Slettet)

hmm okay.. så er den ikke rettet korrekt den opgave..

forstår stadig ikke hvordan man finder rødderne.. tror du evt. du kunne forklarer lidt nærmere hvordan du kommer frem til de 4 rødder ? kan ikke helt finde ud af hvordan du har gjort det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man faktoriserer hvert af de to 2.-gradspolynomier og benytter nulreglen. Det oprindelige polynomium er allerede faktoriseret i to 2.-gradspolynomier, så man skal da blot finde rødderne i hvert af de to 2.-gradspolynomier.

x2 -4x = 0 ⇒ x(x-4) = 0 , brug nulreglen: ⇒ x = 0 ∨ x-4 = 0

x2 + 2x -3 = 0 , diskriminant d = 22 -4·(-3) = 4+12 = 16 = 42 ,
så x = (-2 ±4)/2 ⇒ x = 1 ∨ x = -3


Svar #7
16. december 2010 af 27langkilde50 (Slettet)

Mange gange tak for din hjælp.

Forstår dog ikke 100 % ...

Du bruger nulregel i den første 2. gradspolynomie.. forstår godt at du først omskriver og så bruger nulreglen, men hvordan kan det være:

 x2 - 4x = 0 ⇒ x(x-4) ?  og ikke x2 - 4x = 0 ⇒ x(x-4x) ? forstår ikke helt den omskrivning ?

Og hvorfor bruger man nulregel i den første 2. andengradspoly og derefter finder diskriminanten osv i den anden 2. gradspoly ?

Håber det er i orden at jeg måske spørger lidt dumt, men er lidt forvirret på det her område :S


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

I udtrykket x2 -4x = 0 sætter man den fælles faktor x uden for en parentes på venstre side:

x2 -4x = 0 ⇒ x·x - 4·x = 0 ⇒ x·(x - 4) = 0 . Når vi sætter en faktor udenfor, skal den ikke også medtages inde i parentesen.

Det første 2.-gradspolynomium faktoriseres umiddelbart som vist lige her ovenfor.

Det andet 2.-gradspolynomium x2 +2x -3 er ikke så let at gennemskue, så derfor bruger jeg den generelle fremgangsmåde til at finde rødderne i et 2.-gradspolynomium ved hjælp af diskriminanten og rodformlen. Man kunne også have benyttet, at for et normeret 2.-gradspolynomium er summen af de to rødder (r1+r2) lig med -b, og produktet af de to rødder r1·r2 er lig med c . Man skal så tænke på to tal, hvis sum er lig med -2 og hvis produkt er lig med -3, og her er det jo oplagt at tænke på 1 og -3 .


Svar #9
16. december 2010 af 27langkilde50 (Slettet)

Ahh jeg er med nu :) Det var det med IKKE at medtage x  i parentesen jeg blev lidt forvirret over, men det giver jo god mening. :) har prøvet at regne hele ligningen forfra og får de korrekte resultater.

Jeg takker mange gange for hjælpen

Hav en god aften og god jul !


Skriv et svar til: nulreglen, løs ligning ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.