Matematik

Funktioner

13. december 2010 af JosefineLuunde (Slettet) - Niveau: C-niveau

f(x) =-7,2x + 34

g(x)= 0,83•1,24x

h(x)=3,9•0,58x

a) Begrund i hvert af de tre tilfælde, om funktionen er voksende eller aftagende.

er der nogle der er eksperter eller bare bedre end mig, for jeg fatter hat :i

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2010 af Anxyous (Slettet)

f(x) - kig på fortegnet af a.

g(x) og h(x) - kig på størrelsen af a.


Svar #2
13. december 2010 af JosefineLuunde (Slettet)

Det hjælper jo ikke og kigge på et fortegn og størrelse? :-/


Brugbart svar (2)

Svar #3
13. december 2010 af qktp (Slettet)

voksende eller aftagende... Hvis den vokser bliver din funktionsværdi større jo større x du putter i. Hvis aftagende bliver den mindre.

F.eks. den første. Hvis du siger x = 0 -> f0) = 34. Men hvis du sætter x = 1 -> f(1) = -7,2+34 = 26,8. Der blev den mindre. Hvis du prøver at sætte højere x-værdier ind, vil f(x) blive mindre. Dermed er den aftagende.

Selve begrundelsen, som opgaven spørger efter ligger i at værdien foran x er negativt. Da den er dette vil -7,2x blive ved med at gøre f(x) mindre.

Prøv så at se hvorfor de sidste to vokser/aftager.


Svar #4
13. december 2010 af JosefineLuunde (Slettet)

1.  x= 0 f = 34 ?? er det en pil du har lavet? -> og hvad mener du med 0) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2010 af qktp (Slettet)

Jo det er en pil. Det betyder: " at ved at gøre sådan får du et resultat, der siger at".

istedet for f0) skulle der have stået f(0). Betyder bare at du erstatter x med 0.F.eks.:

f(x) =-7,2x + 34

f(0) =-7,2*0 + 34 = 34

f(5) =-7,2*5 + 34 = -2

f(10) =-7,2*10 + 34 = -38

Som du kan se bliver værdierne lavere, jo højere et tal du erstatter x med. Dette er pågrund af det lille minus foran 7,2.

I den næste opgave:

g(x)= 0,83•1,24x , ved at gøre samme tricks igen:

g(0)= 0,83•1,240 = 0,83*1=0,83

g(1)= 0,83•1,241 = 1,0292

g(2)= 0,83•1,242 = 0,83*1,24*1,24 = 1.2762
g(3)= 0,83•1,243 = 0,83*1,24*1,24*1,24 = 1.5825

Er den så aftagende eller voksende? Hvad mon den ville have været hvis der istedet for 1,24 havde stået 0,24?


Svar #6
14. december 2010 af JosefineLuunde (Slettet)

h(x)=3,9*0,58x

h(0)=3,9*0,580=3,9*1 =3,9

h(1)=3,9*0,581=2.262 (stigende)

...osv. Jeg har lavet den helt selv, ser den OK ud? :i


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2010 af qktp (Slettet)

Rigtig regnet, men den er ikke voksende/stigende :(

Den flader jo fra 3,9 til 2,262. Når du har en funktion, som den i g og h, vil den være aftagende, når tallet ligger imellem 0 og 1. f.eks:

0.1x

0.432x

0.89723x

Er alle aftagende.

Hvis tallet er større end 1 vil den være voksende. f.eks.

1.2x

1.7x

1.8875x

2.4x

15.18756x

Er alle voksende.


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.