Fysik
Lydens fart i luft vha måling?
28. april 2005 af
micpet (Slettet)
Stående lydbølger i et resonansrør. Bestemmelse af lydens fart i luft ud fra målinger af frekvens og bølgelængde
Svar #1
28. april 2005 af micpet (Slettet)
Ups kom lige til til at poste uden forklaringer.. :(
Jeg skal lave en opgave hvor jeg skal finde lydens hastighed i luft!
Tænkte på om det ikke kunne lade sig gøre vha. målinger af frekvens og bølgelængde så jeg kan bruge formlen
v = lamda * frekvens.
Mit spørgsmål er så:
Hvordan måler jeg frekvensen og bølgelængden, og er der nogle der har et bud på en forsøgsopstilling ?
tak MVH Michael
Jeg skal lave en opgave hvor jeg skal finde lydens hastighed i luft!
Tænkte på om det ikke kunne lade sig gøre vha. målinger af frekvens og bølgelængde så jeg kan bruge formlen
v = lamda * frekvens.
Mit spørgsmål er så:
Hvordan måler jeg frekvensen og bølgelængden, og er der nogle der har et bud på en forsøgsopstilling ?
tak MVH Michael
Svar #2
26. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)
Med en IMPO-tæller, I sikkert benytter i forbindelse med målinger på ioniserende stråling, to mikrofoner i hhv. start og stop, en stemmegaffel og en lineal. Du måler afslanden med linealen, slår stemmegaflen an ved startmikrofonen, og tælleværket går i gang. Når lyden når stopmikrofonen, stopper tælleværket, og du kan aflæse tiden. Husk at slå over på time og ikke puls.
Du kan nu beregne v = s/t.
Frekvensen kan aflæses på stemmegaflen, og bølgelængden er da v/f.
v = hastighed
s = afstand mellem mikrfoner
t = tid
f = frekvens (det græske bogstav ny skylle bruges her).
Der skal bare være ro i lokalet.
Du kan nu beregne v = s/t.
Frekvensen kan aflæses på stemmegaflen, og bølgelængden er da v/f.
v = hastighed
s = afstand mellem mikrfoner
t = tid
f = frekvens (det græske bogstav ny skylle bruges her).
Der skal bare være ro i lokalet.
Skriv et svar til: Lydens fart i luft vha måling?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
