Kemi

Beregn opløselighed af Pb3(PO4)2 i 0.1 M Na3PO4

03. januar 2011 af Comodo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opløselighedsproduktet L af Pb3(PO4)2 er

L =  [Pb^2+]^3 * [PO4^3-]^2 = 10^-56 M^5, og skal beregnes i g/L i 0.1 M Na3PO4


Da Na3PO4 opløses fuldstændigt i vand kommer der 0.1 M ekstra PO4^3-, så opløselighedsproduktet bliver

L = (3x + 0.1)^3 * (2x)^2
 

Spørgsmålet: Skal jeg så bruge den oprindelige L for Pb3(PO4)2, og derved løse ovenstående ligning mht. x, for derefter at kunne omregne mol til g?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2011 af kuerten15

Hvis vi kalder opløseligheden af Pb for s, fås:

s^3 = L / [PO4^3-]^2 = 10^-56 M^5 / (0,2 M)^2 = 2,5 * 10^-55 M^3

s = 6,3 * 10^-19 M

MW[Pb3(PO4)2] = 811,54 g/mol

d = 6,3 * 10^-19 M * 811,54 g/mol = 5,11 * 10^-16 g/L


Svar #2
03. januar 2011 af Comodo (Slettet)

Hov, kan godt se jeg har lavet en massiv fejl mht. tillæg af 0.1 M ekstra phosphat.

Men hvorfra får du 
s^3 = L / [PO4^3-]^2 = 10^-56 M^5 / (0,2 M)^2 = 2,5 * 10^-55 M^3 ?

Hvis koncentrationen er af phosphat er (2x + 0.1)^2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2011 af kuerten15

Vi skal jo bare finde opløseligheden af Pb.

Da du selv har skrevet:

L = [Pb^2+]^3 * [PO4^3-]^2 = 10^-56 M^5

skal vi bare isolere [Pb^2+], hvilket jeg kalder s.

Vi kender koncentrationen af PO4^3- = 0,2 M, så kan vi finde s.


Skriv et svar til: Beregn opløselighed af Pb3(PO4)2 i 0.1 M Na3PO4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.