Kemi

Opløselighedsprodukt (har lavet opgaven)

03. januar 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave

10 mL 1*10^-5 M AgNO3 blandes med 10 mL 2*10^-5 M caCl2. Temperaturen er 25 grader celcius. Dannes der bundfald.

Mit bud:

Jeg har opskrevet reaktionen:

2AgNO3 (aq) + CaCl2 (aq)  (ligevægtspile) 2AgCl (aq) + Ca(NO3)2

Jeg har fundet stofmængderne for reaktanterne

n(AgNO3) = 0,01 L * 1*10^-5 mol/L = 1*10^-7 mol

n(CaCl2) = 0,01 L * 2*10^-5 mol/L = 2*10^-7 mol

Jeg går ud fra, at jeg skal finde ud af, om der dannes bundfald af den tungtopløselige ionforbindelse AgCl

Der vil omdannes således:

AgCl  (ligevægtspile) Ag+ + Cl-.

Koncentrationerne af disse ioner må være:

n(Ag+) = 0,01 L * 1*10^-5 mol/L = 1*10^-7 mol

n(Cl-) = 2 * 0,01 L * 2*10^-5 mol/L = 4*10^-7 mol (da der indgår dobbelt så meget Cl i CaCl2)

Ionproduktet bliver da

[Ag+]*[Cl-] =( 1*10^-7 mol)/0,02 L * (4*10^-7 mol)/0,02 L = 1*10^- M^2 

Denne værdi er mindre en opløselighedsproduktet, hvorved der ikke dannes bundfald.

Mit spørgsmål er nu, om det er rigtigt, at jeg beregner på Ag+ og Cl-? Ville der kun kunne dannes bundfald af AgCl? En forklaring vil være rar. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2011 af mathon

                                                        Kop = 1,6·10-10 M2
er ikke overskredet med
ionproduktet
                          [Ag+] · [Cl- ] = (5·10-6 M) · (2·10-5 M) = 1,0·10-10 M2

         hvorfor der ikke dannes bundfald             

                                    hvorfor det er rigtigt                               


Svar #2
03. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Men hvordan ved jeg, at de aktuelle koncentrationer af Ag+ og Cl- er hhv.  5*10^-6 M og 2*10^-5 M? Der er ligevægt i reaktionen:

AgCl (ligevægtspile) Ag+   +   Cl-

Så er det vel ikke alt AgCl, der omdannes?


Svar #3
03. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg ved heller ikke, om det er rigtigt, at jeg har gået ud fra, at jeg skal finde ud af, om der dannes bundfald af AgCl. Kunne det ikke ligeså godt være Ca(NO3)2, der danner bundfald? Eller kan denne forbindelse ikke danne bundfald.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2011 af mathon

        Ca(NO3)2 er en stærk elektrolyt


Svar #5
03. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Du skal have mange tak for din hjælp. Jeg har lige nogle sidste spørgsmål:

1. Hvordan ved jeg, at det er de aktuelle stofmængdekoncentrationer og ikke de formelle stofmængdekoncentrationer af Ag+ og Cl-, jeg har fundet frem til? De eksisterer - går jeg ud fra - på fri form i deres respektive væsker, men omdannes vel til dels til AgCl i reaktionen, når de sammenblandes?

2. Indstiller der sig en ligevægt i den opskrevne reaktion eller foregår den fuldstændigt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. januar 2011 af mathon

                       Volumenet for begge fordobles, hvorved blandingskoncentrationen halveres

                       [Ag+]blanding = (1/2)·(1,0·10-5 M) = 0,5·10-5 M = 5,0·10-6 M

                       [Cl- ]blanding = (1/2)·(2·(2·10-5 M)) = 2,0·10-5 M

                     


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. januar 2011 af mathon

stærke elektrolytter i vand er 100% ioniserede
hvorfor
                     cformel = caktuel

der indstiller sig
ligevægten
                                        Ag+ (aq)  +  Cl- (aq)  <---->  AgCl (s)


Svar #8
03. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Ok.

Men vil nogle af Ag+-ionerne samt Cl--ionerne ikke blive omdannet til det faste stof AgCl ved den ligevægt, du opskriver, hvorved den aktuelle koncentration af Ag+ og Cl- ikke mere er den samme som den formelle koncentration?

Jeg takker for din hjælpsomhed


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. januar 2011 af mathon

   ligevægten er helt forskudt til venstre,
   så længe ionproduktet er mindre end Kop


Svar #10
04. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Så hvordan kan man egentlig skrive AgCl (s), når der ikke dannes noget bundfald af dette?


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt (har lavet opgaven)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.