Matematik

Hjælp til bl.a. logaritme funktioner!!

08. januar 2011 af laimaa (Slettet)

En jernklods opvarmes og afkøles derefter af luften. Afkølingen kan beskrives af funktionen:

a(t) = 20 + 880 * 0,95t , t ≥ 0, hvor afkølingen påbegyndes til t = 0, og a(t) er klodsens temperatur, målt i grader til tiden t.

a) Hvilken temperatur blev jernklodsen opvarmet til?

900 grader

b) Til hvilket tidspunkt er jernklodsens temperatur 200 grader?

x=30,94

c) Hvilken temperatur har luften, hvor klodsen afkøles?

d) Hvilken temperatur nærmer klodsen sig, når tiden går?

e) Får jernklodsen (teoretisk) nogensinde en temperatur på 20 grader?

Jeg har regnet a og b ud men ellers er jeg gået i stå - har ikke nogen ide om, hvordan de andre kan løses, Hjælp søges, tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. januar 2011 af peter lind

Mener du ikke a(t) = 20 + 880 * 0,95t, t ≥ 0 ?

I så fald tænk over hvad der sker når du venter rigtig lang tid. Evt. hvad sker der for eks. med varm kaffe og te som tiden går.

Find lim a(t) for t  -> ∞


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. januar 2011 af mathon

                a = 20 + 880·0,95t

                880·0,95t = (a-20)

                0,95t = (a-20)/880

                ln(0,95)·t = ln((a-20)/880)

                t = ln((a-20)/880) / ln(0,95)

.

                t = ln((200-20)/880) / ln(0,95) =


Svar #3
08. januar 2011 af laimaa (Slettet)

#1 - Temperaturen falder jo, men er der nogle formler, jeg kan bruge for at regne c og d ud?

#2 - Det er vel spørgsmål 2, ikke? For jeg havde regnet spørgsmål to ud og det gav det samme som det regnestykke, du har lavet..


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2011 af mathon

              limes 0,95t  =  limes  e- | ln(0,95) |·t
                    t→∝                       t→∝


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2011 af peter lind

Hvis der går rigtig lang tid vil din kaffe eller te have samme temperatur som omgivelserne. Det må du regne med også sker for klodsen.


Skriv et svar til: Hjælp til bl.a. logaritme funktioner!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.