Kemi
opgave
01. maj 2005 af
jammeri (Slettet)
hey, vil høre om nogen kan hjælpe mig med opg 2.19 i den røde bog:
ved et eksperiment ønsker man at bestemme den formelle koncentration af fiksersalt, Na2S2O3, i en opløsning fra et mørkekammer. Der udføres derfor følgende analyse:
En nøjagtog afvejet mængde K2Cr2O7 bringes til at reagere med overskud af I-, hvorved der dannes I2.
Det dannede I2 titreres herefter med opløsningen af fiksersalt, i det der anvendes stivelse som indikator. Stivelse danner en blå farve med iod, og når titreringen er til ende forsvinder derfor den blå farve. Følgende reaktioner forløber under analysen:
I) Cr2O7(2-) + I- -> I2
II) I2 + 2 S2O3(2-) -> S4O6(2-)
a) afstem reaktionsskemaet (I), i det reaktionen forløber i survæske.
ved starten af analysen blev der afveje 0,115g I2Cr2O7.
b) Beregn stofmængden af I2, som dannes i følge (I).
ved titrering blev der brugt 21,3mL af fiksersaltopløsningen.
c) Beregn den formelle koncentration af fiksersalt i opløsningen.
Jeg er selv kommer frem til følgende, men føler mig meget usikker...
a)Cr2O7(2-) + 2I- -> 2Cr(3+) + I2
udfra redox, finder jeg frem til:
I:+1 Cr: -3
Cr2O7(2-) + 6I- -> 2Cr(3+) + 3I2
ladning:
V: -8 H: +6 forskel: 14
Cr2O7(2-) + 6I- +14H+ -> 2Cr(3+) + 3I2 + 7H2O
b)n(K2Cr2O7)=0,115g/(2*39,1+2*52+7*16)=0,000391mol
n(I2)=3*0,000391mol=0,001173mol
c)n(S2O3(2-))=2*0,000391mol=0,000782mol
c=0,000782mol/0,0213l=0,037M
ved et eksperiment ønsker man at bestemme den formelle koncentration af fiksersalt, Na2S2O3, i en opløsning fra et mørkekammer. Der udføres derfor følgende analyse:
En nøjagtog afvejet mængde K2Cr2O7 bringes til at reagere med overskud af I-, hvorved der dannes I2.
Det dannede I2 titreres herefter med opløsningen af fiksersalt, i det der anvendes stivelse som indikator. Stivelse danner en blå farve med iod, og når titreringen er til ende forsvinder derfor den blå farve. Følgende reaktioner forløber under analysen:
I) Cr2O7(2-) + I- -> I2
II) I2 + 2 S2O3(2-) -> S4O6(2-)
a) afstem reaktionsskemaet (I), i det reaktionen forløber i survæske.
ved starten af analysen blev der afveje 0,115g I2Cr2O7.
b) Beregn stofmængden af I2, som dannes i følge (I).
ved titrering blev der brugt 21,3mL af fiksersaltopløsningen.
c) Beregn den formelle koncentration af fiksersalt i opløsningen.
Jeg er selv kommer frem til følgende, men føler mig meget usikker...
a)Cr2O7(2-) + 2I- -> 2Cr(3+) + I2
udfra redox, finder jeg frem til:
I:+1 Cr: -3
Cr2O7(2-) + 6I- -> 2Cr(3+) + 3I2
ladning:
V: -8 H: +6 forskel: 14
Cr2O7(2-) + 6I- +14H+ -> 2Cr(3+) + 3I2 + 7H2O
b)n(K2Cr2O7)=0,115g/(2*39,1+2*52+7*16)=0,000391mol
n(I2)=3*0,000391mol=0,001173mol
c)n(S2O3(2-))=2*0,000391mol=0,000782mol
c=0,000782mol/0,0213l=0,037M
Skriv et svar til: opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
