Matematik

Rødder i andengradspolynomiet

10. januar 2011 af Lovingmybrent (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej alle sammen!

Jeg har en opgave, som lyder: Bestem rødderne og faktoriser f(x) =x^2-x-2.

En hurtig hjælp vil jeg meget påskønne.

På forhånd mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2011 af OhFortuna (Slettet)

x2-x-2=0 ⇔ (x+1)(x-2)=0


Svar #2
10. januar 2011 af Lovingmybrent (Slettet)

 Kan det passe, at det kommer til at give x= -(kvadr. 3-1) eller (kvadr. 3+1)???

Hvordan vil du forresten faktorisere det? Skal man ikke først ophæver potenserne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Svaret i #1 giver faktoriseringen, hvoraf rødderne umiddelbart kan aflæses til x = -1 eller x = 2.


Svar #4
10. januar 2011 af Lovingmybrent (Slettet)

 Nå, men hvordan skal man bære sig ad med at komme frem til det resultat??


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man finder rødderne på sædvanligvis ved først at beregne diskriminanten d = b2 - 4ac og så benytte formlen for rødderne i en 2.-gradsligning. Når man har fundet rødderne r1 og r2 i 2.-gradspolynomiet, kan det så faktoriseres som

f(x) = a·(x-r1)·(x-r2) ,

hvor a er koefficienten til leddet med x2 .


Svar #6
11. januar 2011 af Lovingmybrent (Slettet)

 Jeg er bare ikke helt med på, hvad a og b er eller hvordan man finder dem.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

De er koefficienter i 2.-gradspolynomiet f(x) = a·x2 + b·x + c. Aflæs dem af det aktuelle polynomium

f(x) = x2 -x -2


Svar #8
11. januar 2011 af Lovingmybrent (Slettet)

 Undskyld, hvis jeg virker lidt tungnem, men jeg er stadig ikke helt med.

Hvordan kan jeg regne den ud uden hjælpemidler??? Skal jeg ikke bruge diskriminanten eller skal jeg bare aflæse det af forskriften?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2011 af OhFortuna (Slettet)

Du bør vide at produkt af rødderne er c/a : x1x 2=c/a ( her -2)

sum af rødderne er x1+x2=-b/a (her 1)

(hvis  summen af koefficienter er 0 (a+b+c=0),  er  x1=1 én rod)

med produkt -2 og summe -1, er det ikke SÅ svært at finde ud af at 2 og -1 er rødderne

Forklaring : (x-x1)(x-x2) = x2-(x1+x2)x + x1x2


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man aflæser koefficienterne direkte af forskriften

f(x) =    x2      -x   -2

        a·x2 + b·x  + c

hvoraf man umiddelbart ser, at

a = 1                b = -1                   c = -2

Derefter beregner man diskriminanten

d = b2 - 4ac = (-1)2 -4·1·(-2) = 1 + 8 = 9 = 32

Da d er positiv, er der to reelle rødder, der kan beregnes efter den sædvanlige formel

x = (-b ± √d)/(2a) = (1 ± 3) / (2·1) ⇒ x = 4/2 = 2 ∨ x = (-2)/2 = -1

Den fuldstændige faktorisering af polynomiet er derfor

f(x) = x2 -x -2 = (x-2)(x+1)


Skriv et svar til: Rødder i andengradspolynomiet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.