Fysik

Keplers love

19. januar 2011 af Bænkebider (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey guys, har et problem med et spørgsmål:

Jordens radius er 6378 km. Hvor højt er så de geostationære satelitter?

Information: Baneradius for en geostationær satelit = 9,07097 , omløbstiden for en geostationær satelit er 1 døgn (ligesom Jorden)

Månens omløbstid = 27,32 døgn, og radius i dens bane er 384 * 10^6

HJÆLP ER PÅ BAR BUND :s

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt Keplers 3. lov, der siger, at i et Keplersk planetsystem er

T2 = k·a3

hvor T er omløbstiden og a er den halve storakse i "planetens" ellipsebane.

Benyt de kendte data for Månen (som "planet" i bane omkring Jorden) sammen med satelittens omløbstid til at bestemme den halve storakse for satelitten. Dens højde over Jorden fås så ved at trække Jordens radius fra den halve storakse.


Svar #2
19. januar 2011 af Bænkebider (Slettet)

Jordens radius er 6378 km og den halve storakse er da 9,07097 - men det lyder ikke rigtigt... hvad har jeg gjort forkert?

Har fundet den halve storakse sådan: 3√24,32^2/1 år^2/1 AE^3 ?


Svar #3
19. januar 2011 af Bænkebider (Slettet)

Andersen kan du hjælpe?


Brugbart svar (2)

Svar #4
19. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ud fra Månens afstand og omløbstid finder vi konstanten k i Keplers 3. lov for satelitter i bevægelse omkring Jorden. For den ukendte satelit finder vi da

a = (T2/k)1/3 = ((1døgn)2·(384000km)3/(27,32døgn)2)1/3 = 384000km·(1/27,32)2/3 = 42333km

Dens højde over Jorden er da h = a - Rjord = 42333km - 6378km = 35955km


Svar #5
19. januar 2011 af Bænkebider (Slettet)

Tak for den store hjælp


Svar #6
19. januar 2011 af Bænkebider (Slettet)

Nok et dumt spørgsmål, men hvorfor skal det i 1/3 og 2/3?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

På dansk staves det åbenbart satellit - satellitter eller satelliter i flertal. Det skal så korrigeres jævnt hen i svarene ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. januar 2011 af hippo746 (Slettet)

fordi formlen hedder a3 = T2 / k

eller a = (T2 / k )1/3 osv.


Skriv et svar til: Keplers love

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.