Fysik

Energier

24. januar 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har regnet nogle opgaver med energi i nogle systemer, hvor der hverken er friktion eller luftmodstand.

Jeg har da brugt:

Epot = Ekin ⇒ m*g*h = 1/2*m*v2 ⇒ g*h = 1/2*v2

men da jeg forkorter massen væk, passer enheden for energi ikke. Enheden bliver her m2/s2, og enheden for energi er jo kg*m2/s2. Hvad er der galt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2011 af mathon

intet er galt

                                            enhed for g•h                enhed for 1/2•v2

                                                 (m/s)2                               (m/s)2

.

       energi divideret med masse er jo ikke længere energi
da
       (kg·m/s2) / kg = m/s2

og
             v = √(2gh)                     [v] = ((m/s)2)½ =  m/s


Svar #2
24. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Men jeg benytter i en opgave, at

Emek = g*h+1/2*v2 , da masserne ikke er oplyst i opgaven, har jeg forkortet dem væk.

Jeg får så ikke den rigtige enhed for Emek


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. januar 2011 af mathon

hvorfor
                  Emek = g*h+1/2*v2         er indlysende forkert

og altså ikke kan benyttes

                    

                 


Svar #4
24. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Tænkte det nok. Tak


Svar #5
24. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Hvordan ville du så beregne hastigheden i et rutschebane uden gnidning, og hvor der ses bort fra luftmodstand.

Der er givet tre punkter på rutschebanen i forskellig højde:

A = 37,8 meter høj

B = 12,8 meter høj

C = 17,8 meter høj

Hastigheden i punkt B og C skal beregnes, hvis Va = 5 m/s

Jeg fik hastigheden i B til 22,72 m/s

og hastigheden i C til 20,44 m/s

men metode er nok ikke helt rigtigt, da enheden som sagt ikke var rigtig


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. januar 2011 af mathon

        Emek = m·g·h + (1/2)·m·v2 = m·g·H + 0 = 0 + (1/2)·m·V2

        m·g·H = m·g·Δh + (1/2)·m·vA2

            g·H = g·Δh + (1/2)·vA2

                   H -  Δh = (1/2)(5 m/s)2 / (9,82 m/s2) =  (1,3 m)

starthøjde
                     H = Δh + (37,8 m) = (1,3 m) + (37,8 m) = 39,1 m

                     vB = √(2·g·Δh) = √(2·g·((39,1-12,8) m))) = 22,7 m/s

                     vC = √(2·g·Δh) = √(2·g·((39,1-17,8) m))) = 20,5 m/s


Svar #7
24. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Det der forstår jeg ikke rigtig. Starthøjden er 37,8 m. Det er det højeste punkt på min tegning.

Hvorfor skriver du:

Emek = m·g·h + (1/2)·m·v2 = m·g·H + 0 = 0 + (1/2)·m·V2

og hvad er forskellen her på V og v? og hvad er delta h?


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. januar 2011 af mathon

 ...man kan udtrykke sig forskelligt

                   Emek = m·g·h + (1/2)·m·v2

hvoraf
                  h + (1/19,64)·({v}2 m) = (Emek/(m·g)  er konstant

                  (37,8 m) + (1/19,64)·({5}2 m) = 39,0729 m
hvoraf
                  {h} + (1/19,64)·{v}239,1                                uden enheder

                  {vB} = ((39,1 - 12,8)·19,64)0,5 = 22,7

                  {vC} = ((39,1 - 17,8)·19,64)0,5 = 20,5
 


Svar #9
24. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

# 8 hvorfor 1/19,64? Det bliver forvirrende i #6, når du indfører delta h.

Hvorfor regner du på en højde?


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Fordi der divideres med mg, og 1/(2g) har talværdien 1/19,64 .


Svar #11
24. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Hvorfor kan man ikke bare regne med energi?

Gælder der ikke at:

Ekin = Epot = 1/2*m*v2 = m*g*h = 1/2*v2 = g*h

Emek a = Ekin a + Epot a = 1/2* va2+g*h = 1/2*(5m/s2)+9,82 m/s2)*37,8 m = 383,7 J

 (jeg ved godt enheden ikke er rigtig)

Den mekaniske energi er bevaret, hvorfor Emek a = Emek b

Emek b = Ekin b + Epot a ⇒ 383,7 J = 1/2*v2+9,82 m/s2*12,8 m

v =√((383,7 J *9,82 m/s2 *12,8 m)*2) = 22,7 m/s

Jeg forstår ikke, hvordan vi kan få det samme resultat, når min udregning ikke giver mening. Det vil være dejligt med en udførlig forklaring.

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #12
24. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er ikke korrekt at skrive, at Ekin = Epot , og ejheller det, der følger efter på samme linie. Der gælder, at summen af Ekin og Epot er konstant.

Tilsvarende er det heller ikke korrekt at skrive, at energien er lig med energien divideret med masse.

Man starter med at skrive udtryk op ved hjælp af energier og indser så, at massen kan forkortes ud af ligningen og derfor ikke indgår i de resulterende udtryk for hastighederne.


Svar #13
24. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

#12 Jeg ved godt, at det ikke er korrekt. Det skriver jeg i de sidste linjer. Spørgsmålet går på:

"Hvorfor får vi det samme resultat?"

mht. Ekin = Epot, så udtrykker jeg blot, at al den potentielle energi er omdannet til kinetisk energi punktet B.


Brugbart svar (1)

Svar #14
25. januar 2011 af mathon

            Emek er konstant
og
           derfor ikke noget    Emek a    og   Emek b


Svar #15
25. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg har løst den nu:

Den mekaniske energi er konstant. Derfor kan følgende godt opskrives:

Emek a = Emek b

Det er blot at udtrykke det faktum, at den mekaniske energi er uændret de to steder.

Derfor gælder følgende:

m*g*ha+1/2*m*va2=m*g*hb+1/2*m*vb2 ⇒ g*ha+1/2*va2 = g*hb+1/2*vb2 ⇒vb = √((g*ha+1/2*va2-g*hb)*2)

hvorfor

vb = √((9,82 m/s2*37,8 m+1/2*(5 m/s)2-9,82 m/s2*12,8 m)*2) = 22,716 m/s

Det er lettere end at begynde at omregne den kinetiske energi, som du gør, til en højde, synes jeg.

Men tak for din ellers glimrende hjælp.


Skriv et svar til: Energier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.