Matematik

Variable og opskriv en sammenhæng

28. januar 2011 af boldspil (Slettet) - Niveau: B-niveau

En familie får vand fra Vandcenter Syd. De betaler en fast årlig måleafgift på 600 kr. inkl. moms. Prisen pr. m3 er 41,75 kr inkl. moms.

-Indfør passende variable og opskriv en sammenhæng mellem familiens årlige vandforbrug og dens samlede udgift til Vandcenter Syd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Lad x være det årlige forbrug af vand i m3 og lad y være den samlede udgift. Brug oplysningerne i opgaven til at opstille sammenhængen mellem x og y.


Svar #2
28. januar 2011 af boldspil (Slettet)

altså x er 41,75 og y er 600

hedder det så 600 gange med 41,75 ???

eller hva'?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, du skal finde en lineær sammenhæng mellem x og y på formen y = ax + b. Bestem a og b ud fra oplysningerne i opgaven.


Svar #4
28. januar 2011 af boldspil (Slettet)

? hvordan skal jeg kunne bestemme dem?

kan du ikke vise hvordan


Svar #5
28. januar 2011 af boldspil (Slettet)

HVAD SKAL JEG GØRE????????????????


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Målerafgiften er en fast afgift, der skal betales uanset hvor meget vand, der forbruges. Dernæst betales for de antal m3 vand, der forbruges med m3-prisen for hver forbrugt m3 . Hvis der forbruges 1m3 betales m3-prisen ganget med 1m3 . Hvis der forbruges 7m3, betales m3-prisen ganget med 7m3 . Hvis der forbruges x m3, betales m3-prisen ganget med x .

Se nu på udtrykket

       y                    =       a   ·   x           +            b    
samlet vand-              m3-   forbrug           målerafgift
udgift                         pris      i m3

og find de relevante tal fra opgaven


Svar #7
28. januar 2011 af boldspil (Slettet)

hvilke nogle?

kan du ikke prøve at sætte dem ind i formlen?


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Har du overhovedet læst opgaven?

"De betaler en fast årlig målerafgift på 600 kr. inkl. moms. Prisen pr. m3 er 41,75 kr inkl. moms."
 

Sæt konstanterne ind i ligningen.


Svar #9
29. januar 2011 af boldspil (Slettet)

ja

y= 41,75 gange 600

ER DET RESULTATET??


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det er ikke resultatet. Genlæs #6. Indsæt de givne oplysninger for konstanterne a og b.


Svar #11
29. januar 2011 af boldspil (Slettet)

???


Svar #12
29. januar 2011 af boldspil (Slettet)

det er da de eneste OPLYSNINGER jeg har

41,75 og 600


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, så indsæt dem på de rigtige pladser i det lineære udtryk

y  = a·x + b .

Det er skåret ud i pap i #6, hvor man skal indsætte hvad.


Svar #14
29. januar 2011 af boldspil (Slettet)

ja y = 41,75 gange 600

MEN JEG HAR JO IKKE TRE TAL OG INDSÆTTE I DEN LINEÆRE UDTRYK

?????????


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, du har jo to oplysninger, der fastlægger værdierne af de to konstanter a og b. Der skal jo ikke sættes noget ind i stedet for den variable x .

y = 41,75·x + 600


Svar #16
29. januar 2011 af boldspil (Slettet)

okay, prøver at finde ud af noget......... tak


Svar #17
29. januar 2011 af boldspil (Slettet)

er det, det eneste man skal skrive som svar i den opgave????


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja, opgaven gik ud på at vælge passende variable og opskrive en sammenhæng mellem vandforbrug og samlede udgifter. Udtrykket i #15 er den sammenhæng. Men du skal naturligvis forklare, hvordan du kom frem til det.


Svar #19
29. januar 2011 af boldspil (Slettet)

TAK


Skriv et svar til: Variable og opskriv en sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.