Fysik

Sammenhæng for resistansen i metaltråde

30. januar 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hejsa.

Jeg har lavet en lineær regression på data over længde og resistens på en nikkelin metaltråd.

Jeg fik forskriften: 5,488x+0,5929

men a er proportionalitetsfaktoren.

Burde b så teoretisk ikke være lig med nul?

Er b så et udtryk for modstanden i forbindelsen til omh - meteret?

Hvis ja, kan man da så stadigt sige at a er proportionalitetsfaktor?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2011 af mette48 (Slettet)

Nu ved jeg jo ikke hvordan du har forbundet tråden til ohmmeteret, men jeg ved at der er en overraskende stor modstand i nogle af de ledninger, der bruges i fysikundervisningen.

Hvad står x og f(x) for?

Beregn den specifikke modstand i tråden ud fra resultaterne herover og sammenlign den med tabelværdien.

Hvid de to værdier er lige store, kan du godt kalde a for proportionalitetsfaktoren for forholdet mellem ledningens længde og dens modstand.

Har du prøvet at måle modstande uden tråd?


Svar #2
31. januar 2011 af slapdack (Slettet)

Nej det har jeg ikke.

f(x)= resistans

x= længde


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2011 af mette48 (Slettet)

Prøv at finde den specifikke modstand for tråden, det siger lidt om, om din teori passer. Den lyder ikke helt tosset.


Svar #4
31. januar 2011 af slapdack (Slettet)

Har fundet den. Den afviger med hele 30,8 5. Har sagt at det kan skyldes den dårlige forbindelse med krokodillenæbbene samt at målingerne blev upræcise fordi at metaltråden ikke var homogen.

Men jeg ser bare proportionalitet som værende: y=ax? hvor k = y/x og ikke y= ax+b


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2011 af mette48 (Slettet)

Hvad fik du den specifikke modstand til ud fra forsøget?

Huske du at tage hensyn til diameteren?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2011 af mathon

     R = (ρ/a)·L                                                   ( a = 0,25·π·d2 )


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2011 af mette48 (Slettet)

mathon har du ikke en komentar til #0?


Svar #8
31. januar 2011 af slapdack (Slettet)

Jeg har taget hensyn til den ja. FIk resistiviteten til 2,7*10^-7


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. januar 2011 af mathon

  de
       0,5929   skyldes måleusikkerhed
dvs
                 R ≈ 5,488·L


                            5,488 = ρ/a

                            ρ = 5,488·a = 5,488·(0,25·π·d2)


Skriv et svar til: Sammenhæng for resistansen i metaltråde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.