Kemi

Negativ pH???

03. februar 2011 af cmbeck (Slettet) - Niveau: B-niveau

Skriver SRO om pH-beregninger, hvor jeg bl.a. skal udregne en pH-værdi for en syre med Ks=10^2 og med cs=2

Dette giver pH=-log(cs)=-log(2)= -0,30

Hvordan kan det forklares med en negativ pH??


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Er du sikker på du har indsat stofmængdekoncentrationen og ikke noget andet?


Svar #2
03. februar 2011 af cmbeck (Slettet)

ja


Brugbart svar (2)

Svar #3
03. februar 2011 af mathon

                   pKs = -log(Ks) = -2         

                   pH kan udmærket være mindre end nul


Brugbart svar (2)

Svar #4
04. februar 2011 af PoKulaKi (Slettet)

Hvis du kigger på definitionen af pH er der jo ikke noget galt for at pH kan være negativ. Normalt ligger den mellem 0 og 14. men hvis du har fat i en stærk syre i høj koncentration bliver den under nul.  tilsvarende bliver den over 14 hvis du har en stærk base.


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. februar 2011 af Kemikalium (Slettet)

Men pH kan ikke være lavere end -1,74 svarende til -log(55,5 M) hvis vi taler om vandige opløsninger.


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. februar 2011 af mathon

...svarende til at samtlige opløsningens H2O-molekyler er blevet protoneret.

   


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. februar 2011 af kuerten15

Man kan sagtens have lavere pH-værdier. Men så taler man om en H0 -værdi ("Hammett acidity function") og ikke om pH.


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. februar 2011 af Kemikalium (Slettet)

#7  Når man læser det du skriver giver det ikke megen mening. Kan man eller kan man ikke have lavere pH værdier end -1,74 i vandige opløsninger. For ud fra det du skriver har du vist helgarderet dig.

Når man taler om H0, så henfører det altid til ikke-vandige opløsninger, og det anvendes når man taler om koncentreret syrer som 99% svovlsyre eller supersyrer generelt og dets protoneringsevne overfor ekstremt svage baser (f.eks. benzen). Det er derfor ret meningsløst at tale om pH idet pH skalaen er for vandige opløsninger.

Så det er som mathon rigtig skriver, når samtlige vandmolekyler er protoneret at man har det maksimale koncentration af H3O+


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. februar 2011 af kuerten15

#8

Hvis du læser artiklen "Acidity functions: an update" af Cox & Yates fra 1983, så kan man sagtens tale om H0-værdier i vandige medier.

Fx har en vandig opløsning af HClO4 med en molfraktion xa  = 0,4 en H0-værdi på -12.


Skriv et svar til: Negativ pH???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.