Matematik

problemer med faktorisering af andengradspolynomium i minus

08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har en opgave, der lyder: "Faktorisér overskudsfunktionen"

Hvordan gør jeg det?

Jeg får d til -825

Men har den så ingen nulpunkter jeg kan arbejde videre med?

Kan man eventuelt faktorisere med en konstant?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

At faktorisere et 2.-gradspolynomium ax2 + bx + c betyder, at man skriver det som a(x -r1)(x -r2), hvor r1 og r2 er polynomiets rødder. Hvis d virkelig er < 0 , kan det ikke faktoriseres yderligere.


Svar #2
08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet)

Ok. Hmm. Jeg får diskriminanten til 825, kan jeg se, så er den ikke i minus?

Hvis den ikke er i minus, hvordan kan jeg så regne den ud?


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det kaldes positiv om en størrelse, der er større end 0. Brug formlen for rødderne i en 2.-gradsligning til at bestemme r1 og r2.


Svar #4
08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet)

Har nu prøvet og er kommet frem til: (-b±√d)/2a = (-35±√825)/(2*(-2)) = (-35-√28,72)/(-4) =

Kan det passe?

Men hvad bliver resultatet?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det kan jeg jo ikke vide. Du har ikke oplyst koefficienterne i polynomiet, selv om det indirekte fremgår, at a = -2, og b = 35, og c = -50. Formlen x = (-b±√d)/(2a) giver to resultater. Du skal udregne dem begge.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. februar 2011 af mathon


Svar #7
08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet)

Ja hmm.

Det er rigtigt forstået med a, b og c.

Men jeg har et eksempel i min bog som lyder:     -13±√89/2*(-0,01)  som giver 178,3 ;  1.121,7  -   Hvordan er de kommet frem til det?


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Kvadratroden er angivet med ± . Man udregner de to værdier, hvor man vælger det ene og så det andet fortegn ved kvadratroden. Undgå at sjuske med parenteserne. Man udregner så (-13+√89)/(2·(-0,01)) og (-13-√89)/(2·(-0,01))


Svar #9
08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet)

ok. Nu forstår jeg, men hvordan kan det give 178,3 ; 1.121,7?

Jeg får det til noget der ligner: -484,6990566 - 458,6990566
 


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, værdierne er korrekte i bogen. Som jeg skrev, sjusker du med parenteserne. Du skal udregne udtrykkene, som jeg skrev dem i #8. Du dividerer kun kvadratroden med -0,02 .


Svar #11
08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet)

Nu tror jeg det virker. Jeg har fået de rigtige tal, jeg har bare et minus fortegn. Hvordan det? jeg må gøre noget galt:

=-13-KVROD(89) = -22,43398

=-3,566019/0,02 = -178,3

=-13+KVROD(89) = -3,566019

=-22,43398/0,02 = -1.121,7

(Regnet ud i excel)

Gør jeg en fejl?


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du skal dividere med -0,02 .


Svar #13
08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet)

Arhh tak. Så passer det. Vender parablens grene så nedad? Så overskuddet mellem nulpunkterne - Så der er positivt overskud i afsætningen mellem 178,3 og 1121,7 stykker?

Kan det passe jeg får min egen opgave til: {(7,4 og 10,1) ?


Brugbart svar (1)

Svar #14
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvis a < 0 , vender den tilhørende parabel grenene nedad. Funktionen er da positiv i intervallet mellem de to rødder.

Du har ikke beregnet rødderne korrekt i din egen opgave.


Svar #15
08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet)

Min a er -2 passer den så ikke?;)


Brugbart svar (1)

Svar #16
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Udregn rødderne, som du skrev dem i #4.


Svar #17
08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet)

Uhh. Hvordan er det nu jeg gør det?


Brugbart svar (1)

Svar #18
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Hvis du kunne finde ud af at udregne rødderne i bogens eksempel, kan du vel også gøre det i din konkrete opgave. Det færdige udtryk har du skrevet i #4.


Svar #19
08. februar 2011 af Kasperjakobson (Slettet)

Mit svar på nulpunkterne blev {(1,569 og 15,930)

Kan du så hjælpe mig med hvordan jeg skal løse de to opgaver:

e) Faktorisér overskudsfunktionen.
f) Bestem hvilket interval afsætningen skal tilhøre, for at der er et positivt overskud.
 

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #20
08. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

Se svarene i #1 og #14.


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.