Biologi

VIGTIGT

13. februar 2011 af fofomomo (Slettet)

Lake Mono i Californien nær grænsen til Nevada er en meget speciel sø med en saltholdighed på ca 70 g/L og pH = 10, hvor verdenshavene har en saltkoncentration på 31,5 g/L og pH = 8). (pH = 7 er neutral).

Der lever ingen fisk i Lake Mono. I søen findes bakterier, der i lys udfører denne stofskifteproces:

AsO33- + CO2 ? CO + AsOr3-

CO bruges efterfølgende til at danne energirige forbindelser med.
a. Hvilket problem vil saltet i Lake Mono give levende celler ?
b. Er denne stofskiftereaktion et eksempel på fotosyntese, respiration eller gæring ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2011 af vejgeh (Slettet)

"Levende celler", som der bliver spurgt til, er jo i princippet forkert i denne sammenhæng. De bakterier, som lever i søen i Californien, er jo også levende celler, og tager ikke skade af dette salt. Nuvel...

a)

Arsen er sindssygt giftigt for de organismer, vi normalt tænker på.

På mange punkter i organismen minder arsen om den fosfor, der er uundværlig i mange af cellens funktioner. Fosfor er en uundværlig byggesten i DNA og ATP, men fordi fosfor og arsen på mange punkter minder så meget om hinanden (de står i samme hovedgruppe), vil arsen fejlagtigt indtage nogle af fosfor-atomernes pladser. Altså kommer der i DNA'et til at sidde arsen i stedet for fosfor. Desværre ændrer dette på DNA'ets egenskaber, og dermed forstyrres celledeling, proteinsyntese m.v...

b)

Kun ét argument kan jeg komme på, og i så fald er det fotosyntese:

Reaktionen kræver lys, og et af produkterne, CO, er i hvert fald mere energirigt end substratet CO2.. Det er vel principielt det samme, som foregår i fotosyntesen.


Skriv et svar til: VIGTIGT

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.