Matematik

Sukkerknalder ...rumfang

15. februar 2011 af salyma (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg fatter simpelthen ikke hvordan jeg regner denne opgave ud - har fået den i faget enhedslaster på teknisk skole.

En sukkerknald måler 1cmx1cmx1cm

Den er pakket i 2 stk pakninger.

Disse er pakket i en pakke med i alt 100 stk knaldsukker.

Denne enhedspakke er pakket i et karton med i alt 1000 stk, der så er pakket i en papkasse med 10.000 osv osv.

Hvor mange kan der være på en EUR palle når enheden er 164,4 cm høj?

(EUR pallens overflade er 1200cmx800cm)

Håber der er nogen der kan forklare mig det


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

Det kommer sandelig an på, hvor højt Palle må være lastet ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Beregn rumfanget 1200cm·800cm·164cm . De sidste 0,4cm kan ikke udnyttes. Antallet af cm3 svarer så til antallet af sukkerknalder, når man ser bort fra rumfanget af al emballagen.


Svar #3
15. februar 2011 af salyma (Slettet)

Krabasken: Pallen må kun være lastet så højt som enheden (164,4 cm) :)

Andersen11: Har tre svar muligheder og den metode som du nævner startede jeg også med men det giver ikke et af de tre svar. Går ud fra det er pga de er pakket i to styks


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Vi kan jo ikke rigtigt se hierarkiet i dine pakker og kasser osv (hvor langt går pakke-hierarkiet?). Alle de afrundede sidelængder er delelige med 2 i cm-enheder. Hvad er da dine tre svarmuligheder, så vi ikke skal gætte os frem hele tiden?


Svar #5
15. februar 2011 af salyma (Slettet)

14.400.000

144.000

1.440.000

det er de tre muligheder...der er ikke oplyst mere i opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så må du jo se på, hvordan man pakker 2-styks pakninger sammen til en kasseformet pakke med 100 sukkerknalder, dernæst 10 af disse pakker til en ny kasse med i alt 1000 sukkerknalder, dernæst 10 af disse i en ny større kasse, osv.

For eksempel er 100 = 4·5·5

10 af disse skal pakkes som 2·5 , men der er jo flere måder at gøre det på; men kun to af de tre dimensioner i den mindre pakning kan multipliceres.


Svar #7
15. februar 2011 af salyma (Slettet)

Hmm okay...

Jamen jeg må prøve mig frem. Tak for hjælpen og god aften :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

Man kan pakke et antal sukkerknalder på mange måder, men når antallet er så stort som her,

og man yderligere bliver bedt om at pakke "til kanten", må man nok desværre konstatere,

at de 3 "facitter" er så langt fra de realistiske tal, at de ikke kan høre til denne opgave,

i hvert fald ikke, som den er formuleret her.


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Problemet er jo, at der kun kan indgå et helt antal af de store kasser på pallen. Hvis der ikke skulle pakkes i pakker og kasser, kunne vi få i størrelsesorden 157 mio. sukkerknalder læsset op i een stor kasseformet sukkerknald.


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 9

Det var derfor jeg skrev ""som den er formuleret her".

Som du selv har gjort opmærksom på tidligere, mangler der nemlig en "pakkeforskrift" ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er den slags, man kan pusle med, når man står og mangler sukker til kaffen.


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Læser man lidt om EUR pallen, f.eks. her http://www.sizes.com/tools/pallets.htm , vil man se, at trådstarter har været lidt for generøs med hensyn til dimensioneringen af pallen. Dens bund er 1200mm x 800mm , dvs 100 gange mindre i areal end angivet i #0, alt 120cm x 80cm.

Fortsætter vi med pakningen af de 100 styks pakker på 4·5·5 i kasser med 10 af disse, fås f.eks. 20·10·5, der så igen kan pakkes i kasser med 10 til 20·20·25 , der så indeholder 10000 sukkerknalder. Hvis de 25cm er højden, kan vi have 6 lag i højden, og 6·4 i bunden, dvs. vi kan stable 6·4·6 = 144 af disse 10000-styks kasser på pallen, dvs i alt

1.440.000 sukkerknalder,

der kan sammenlignes med den (reviderede) maksimale kapacitet på 1,57 mio sukkerknalder.


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 12

Ja, det forklarer jo sagen

Da jeg læste målene første gang, studsede jeg godtnok lidt, men tænkte, at det måske var et format man brugte til fragtskibe.

Men jeg skulle have dyrket den mistanke lidt flittigere, i stedet for bare blindt at akceptere de givne mål.

Klog af skade kan jeg blot sige: "Den går ikke næste gang!"

Tak for din utrættelige stædighed, som kommer os alle tilgode ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. august 2020 af Stoniefrasde (Slettet)

Hvor mange sukkerknalder kan der være på en E-pall. når enheden er 164,4 cm høj?

Meget simpelt at regne ud!

Mållene på en palle 1200x800x144mm (LxBxH)

Pallens højde på 144mm fratrækkes totalen 1644mm - 144mm = 1500mm

altså er der 150 lag med 9.600 (120x80) sukkerknalder i hvert lag (150x9600 = 1.440.000)


Skriv et svar til: Sukkerknalder ...rumfang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.