Kemi

Beregning af Pks

20. februar 2011 af 215 (Slettet)

Jeg sidder her med en opgave om pufferopløsninger, og er lidt usikker på om jeg skal slå pKs værdien op i en databog eller jeg skal beregne mig frem  til det...

opgaven

Der skal fremstilles phosphatpuffer med pH 7,50. Til rådighed har vi 2 faste og letopløselige stoffer nemlig NaH2PO4 * H2O og K2HPO4

Beregn forholdet mellem n(HPO4)/n(H2PO4)

det er jo bare beregning simpel stofmængde også forhold, som er beregnet til at være 1,0105

Der afvejes 17,42 g kaliumhydrogenphosphat

b)Hvor stor er mængden af det andet pulver skal der afvejes for at opnå den ønskede pH i den færdige 7,50

da det er puffer, skal jeg jo kende syrens pKs,  og da jeg ikke kender dens pH eller dens koncentration hvordan kan jeg så finde dens pkS... skal jeg slå den op ?..


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2011 af kuerten15

Du ved, at n(HPO4)/n(H2PO4) = 1,0105.

Så skal du beregne stofmængden i 17,42 g K2HPO4.

Herefter kan du beregne stofmængden af det andet pulver og herefter massen.


Svar #2
20. februar 2011 af 215 (Slettet)

 så masse på 11,6782 g ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2011 af kuerten15

Nej. Jeg får 13,95 g.

n(K2HPO4) = m / M = 17,42 g / (174,176 g/mol) = 0,100 mol

n(NaH2HPO4) = 0,100 mol * 1,0105 = 0,10106 mol

m(NaH2PO4 * H2O) = 0,10106 mol * (137,9925 g/mol) = 13,95 g.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. februar 2011 af mathon

                      pH = pKs  + log(nb/ns)

                      nb/ns = 10pH-pKs  =  107,50-7,21  =  1,94984


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2011 af kuerten15

#4

Så er min beregning forkert. Regnede med, at forholdet mellem base og syre var blevet korrekt beregnet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2011 af mathon

     n(K2HPO4) = m / M = (17,42 g) / (174,176 g/mol) = 0,100 mol

     n(NaH2HPO4) = (0,100 mol)·1,94984 = 0,194984 mol

     m(NaH2PO4*H2O) = (0,194984 mol) · (138,0 g/mol) ≈ 26,9 g.


Skriv et svar til: Beregning af Pks

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.