Matematik

Eksponentielle funktioner

21. februar 2011 af Xman1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Kan nogen hjælpe mig igang med den vedhæftede opgave ??

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Man ved, at V(t=30C) = 3·V(t=15C) . Omregn de to temperaturer til Kelvin skalaen, og bestem konstanten K.

b) Bestem forholdet V(t=60C) / V(t=10C) , hvor igen temperaturerne omregnes til Kelvin skalaen.


Svar #2
21. februar 2011 af Xman1 (Slettet)

 kan du forklare mig lidt mere om opgave a ?? det hjalp mig ik så meget :) men jeg har beregnet kelvin.

T1= 273+30

T2=273+15

??


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er de korrekte temperaturer. Så ved man, at

V(T1) = 3·V(T2) , dvs

A·e-K/T1 = 3·A·e-K/T2 , og dermed

eK/T2·e-K/T1 = 3 , eller

eK/T2-K/T1 = 3 , eller

K/T2 - K/T1 = ln(3) , og dermed

K(1/T2 - 1/T1) = ln(3) , eller

K = ln(3)·T1T2/(T1 - T2)


Svar #4
21. februar 2011 af Xman1 (Slettet)

 jeg har fået det korrekte svar, TAK :)

K = 6391,29

-Men jeg mangler lidt forståelse for hvad jeg har lavet...er det ik sådan at du kan forklare mig kort hvad du gør trin for trin ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg benytter forskriften for V sammen med oplysningerne i opgaven, at V(T1) = 3·V(T2) til at opstille en ligning, hvori K kan isoleres. På vejen benyttes forskellige regler for eksponentialfunktionen ea+b = ea·eb , e-a = 1/ea , og mod slitningen tages den naturlige logaritme ln() på hver side, hvor det jo så benyttes, at ln(ea) = a


Svar #6
21. februar 2011 af Xman1 (Slettet)

V(T1) = 3·V(T2) , dvs

A·e-K/T1 = 3·A·e-K/T2

^ jeg forstår ikke hvad du gør her


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg indsætter T1 i forskriften for V :   V(T) = A·e-K/T


Svar #8
21. februar 2011 af Xman1 (Slettet)

 Hvorfor står der 3 på højre siden af lighedstegnet ?? er det fordi reaktionen forløber 3 gange hurtigere ?? 

A, hvad er det ??


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Deter jo oplysningen, at V ved temperaturen T1 er 3 gange så stor som V ved temperaturen T2 , altså
V(T1) = 3·V(T2) , der udnyttes.

Ifølge din egen opgavebeskrivelse er A et positivt tal, der indgår i forskriften for V(T) = A·e-K/T .


Svar #10
21. februar 2011 af Xman1 (Slettet)

Tak for hjælpen, har forstået opgaven nu.

i opgave b siger du jeg skal finde forholdet mellem 

V(T1=273+60C) / V(T2=273+10C)

hvad er det næste trin ? :/


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Benyt forskriften for V(T) til at beregne dette forhold.


Svar #12
21. februar 2011 af Xman1 (Slettet)

 altså:

V(T1)/V(T2)

A*e-K/T1 / A*e-K/T2

sådan derr ?


Brugbart svar (1)

Svar #13
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det skal så beregnes.


Svar #14
21. februar 2011 af Xman1 (Slettet)

 Tak for din hjælp.


Svar #15
24. februar 2011 af Xman1 (Slettet)

 Hej igen Andersen11.

jeg har stadig spørgsmål til hvordan du kom frem til svaret i opgave a.

V(T1) = 3·V(T2) , dvs                                          <- |    Denne ligning forstår jeg godt.

A·e-K/T1 = 3·A·e-K/T2 , og dermed                <-| Her sætter du V ind.

eK/T2·e-K/T1 = 3 , eller                                  <-  | jeg forstår ikke hvordan du flytter e-K/T1 om på venstre side uden at divider ?

eK/T2-K/T1 = 3 , eller                                        | forstår ikke ??

K/T2 - K/T1 = ln(3) , og dermed                      | forstår ikke ?

K(1/T2 - 1/T1) = ln(3) , eller                            | hvor kommer 1 tallet fra ??

K = ln(3)·T1T2/(T1 - T2)                                  | T1T2/(T1 - T2)  - forstår ik hvor du får det fra ??

Det vil være meget rart hvis du vil forklare det uddybende. 


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.