Kemi

molekyleformel og reaktion

23. februar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej

Hvordan kan jeg ud fra navnet "ethylpropanoat" vide hvordan molekyleformlen ser ud? Jeg ved at propan er den længste carbonkæde altså 3 C'er, ethyl betyder noget med 2 men hvad betyder oat? 

Hvordan kan man desuden lave en reaktionsskema for fremstilling af ethylpropanoat?

Jeg håber nogen som det mindste kan give mig hint til hvordan de kan løses :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2011 af exutu (Slettet)

-oat betyder at det er en esterbinding, altså har vi en ester binding som binder en ethan og propan gruppe sammen (propan gruppen er længst og derfor benævnes ethanen som sidekæde ergo ethyl) Kig i din bog ;) jeg er helt sikker på at hvis du slår op under ester kan du se et eksempel på hvordan man fremstiller bindingen.


Svar #2
23. februar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

en ester binding er CO=O bundet med en propan= C-C-C OG en ethyl= C-C, eller hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. februar 2011 af exutu (Slettet)

en ester er RCOOR' hvor Det ene O er binding mellem C og R' og den anden er dobbelt bundet til C'et.


Svar #4
23. februar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Så den skal se sådan ud:

       

       |

   -  C - C= O

       |     |

      C   O

       |

      C

for så har vi istedet for R en ethylgruppe og en ester


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2011 af exutu (Slettet)

Her er et billede af ethylpropanoat:

http://vietsciences.org/timhieu/khoahoc/biologie/images/ethyl_propanoate.png


Svar #6
23. februar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#5: dvs. den har molekyleformlen CH3CH2COOCH2CH3 og hvis det er propylethanoat så har den molekyleformlen CH3COOCH2CH2CH3 :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2011 af exutu (Slettet)

Ja


Svar #8
23. februar 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Endelig forstår jeg det! TAK


Skriv et svar til: molekyleformel og reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.