Kemi

Forklaring på beregning af afmålt pH..

24. februar 2011 af molius (Slettet)

Hej.

Jeg har afmålt nogle forskellige pHværdier og skal have dem regnet om. Har fundet ud af hvordan man regner fra opløsning til pH, men ikke fra pH til tiér potens.... Jeg har et eksempel, men bliver ikke klogere af at kigge på det: [H3O+]= 10 - ph -> 10 -2,52 -> [OH-] 10-2,52/10-14= 10-11,48M= 3,11*10-12 (hvorfor i -12, rundes der op?) ->                     3,11* 10-12*3*10-3= 10*10-15 = 1*10-14 (hvor kommer de 3 fra som jeg ganger med 10-3). Jeg er lidt lost - nogen der vil hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2011 af mathon

   nu er pH jo oftest,
   et decimaltal,
   som kan udtrykkes

                                 pH = a + n                                        hvor 0 < a < 1   og n er hel

                                 pH = -log([H3O+]) = a + n
hvoraf
                                 log([H3O+]) = -a - n

                                 [H3O+] = 10-a/10n = 10-a·10-n         hvor    0 < 10-a < 1
som i videnskabelig
notation
                       er       [H3O+] = 10-a+1·10-n-1                    hvor 1 < 10-a+1 < 10

........

specifikt
                                [OH- ] = 10pH-14 = 10pH·10-14 = 102,52·10-14 = 331,131·10-14 ≈ 3,31·10-12


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. februar 2011 af mathon

...eller skrevet

                              [OH- ] = 10pH-14 = 10pH·10-14 = 102,52·10-14 = 100,52+2·10-14

                                100,52·102·10-14 = 100,52·10-12 = 3,31131·10-12 ≈ 3,31·10-12


Svar #3
24. februar 2011 af molius (Slettet)

Tusind tak - det gav en hel del mere mening :-)


Svar #4
24. februar 2011 af molius (Slettet)

Hej igen... :-p

Hvis jeg så ellers har forstået det korrekt, passer så følgende udregninger: pH 7,62 = 2,398*10-8, pH 3,84 = 1,445*10-4. Og igen tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2011 af mathon

         Ja de passer


Skriv et svar til: Forklaring på beregning af afmålt pH..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.